Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaaroverzicht 2014 - november

Door op dinsdag, 30 december, 2014 - 06:00

20141105_Scoolontbijt_DSC_0166a.jpg

Samengesteld door Bianca Kor

Gezellig en gezond samen ontbijten op OJBS De Ommewending
Woensdag 5 november hebben alle leerlingen van OJBS de Ommewending meegedaan aan “Het Nationaal Schoolontbijt”. Het thema was: “gezond”. Het ontbijt wat geserveerd werd, was vet- en suikerarm en bevatte ook fruit. De kinderen hebben gezond en gezellig samen gegeten! Het Nationaal Schoolontbijt is een landelijk ontbijtevenement. Het werd voor de 12e keer georganiseerd.

Veendam neemt jeugdzorg over
Wethouder Jaap Velema nam op dinsdag 4 november de zorg voor de jeugd van Veendam symbolisch over van Bureau Jeugdzorg. Twee managers van Bureau Jeugdzorg bezochten tijdens hun fietstocht door de provincie Groningen ook het gemeentehuis van Veendam.

't Haimstee eerste Gezonde School
Christelijke Basisschool ’t Haimstee kreeg op maandag 3 november van wethouder Bert Wierenga het vignet Gezonde School primair onderwijs uitgereikt. Het vignet is een erkenning voor scholen die structureel, planmatig en integraal werken aan de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. Met dit vignet laat de school zien dat zij de gezondheid van de leerlingen en medewerkers belangrijk vinden. De school heeft naast het basisvignet in 2014 het vignet sociaal-emotionele ontwikkeling verdiend.

20141107_Onderwijsprijs_Winkler_Prins.jpg
Foto Wouter Smit Fotografie - OSG Winkler Prins

Winkler Prins en De Borg Haren winnen Onderwijsprijs Groningen 2014
CBS De Borg in Haren en OSG Winkler Prins in Veendam werden de winnaars van de Onderwijsprijs Groningen 2014. De Borg won de prijs in de categorie basisonderwijs voor het project complimentenmachine. OSG Winkler Prins werd de winnaar in de categorie voortgezet onderwijs. Deze school kreeg de prijs voor het technieklokaal TechForFun.

Historische boekenmarkt in Veenkoloniaal Museum
In het Veenkoloniaal Museum werd op zondagmiddag 2 november voor de 15e keer een historische boekenmarkt gehouden. Vele standhouders waren al jaren van de partij. Voor de ware boekenliefhebber viel er in meerdere zalen van het museum te genieten van diverse, soms zeldzame titels voor prijzen tussen de 5 en 30 euro en duurder.

Polikliniek voor kindergeneeskunde gestart
In november startte Het Refaja ziekenhuis van Zorggroep Leveste Middenveld een (buiten)polikliniek kindergeneeskunde bij het Centrum voor Jeugd en Gezin aan het Jan Salwaplein. Tegelijk met de kinderarts houdt de orthopedagogisch medewerker spreekuur. Ook geven zij bijscholing aan medewerkers van kinderdagverblijven.

Winnaars Odd Fellow Jeugdprijs vertellen over hun reis door Amerika en Canada
Op 7 november 2014 werd in het Odd Fellowhuis te Veendam enthousiast en boeiend in woord en beeld verslag gedaan van de 15 daagse educatieve reis naar Canada en de Verenigde Staten door Marrit Claus van het Ubbo Emmius te Stadskanaal en Birger IJsenbrand van het Winkler Prins te Veendam. Aanwezig waren leden van de Odd Fellow gemeenschap van het District Groningen Zuid-Oost, vertegenwoordiging van lokale en landelijke organisaties van de I. O. O. F. , de wethouder van de gemeente Veendam in de persoon van Jaap Velema en familieleden van de winnaars. Beide leerlingen hadden de prijs gewonnen op basis van hun essays met een onderwerp gerelateerd aan de Verenigde Naties. De deelnemende leerlingen waren van 5 VWO van vier deelnemende schoolgemeenschappen t. w. RSG Ter Apel, Ubbo Emmius te Stadskanaal, Winkler Prins te Veendam en Aletta Jacobs te Hoogezand.

_MG_8808.jpg

Grote drukte in gemeentehuis tijdens Sint Maarten
Burgemeester Sipke Swierstra ontving tijdens Sint Maarten de kinderen met lampions in het gemeentehuis. De burgemeester werd bij het uitdelen van het snoep geholpen door de wethouders Jaap Velema en André Hammenga.

Leerlingen Winkler Prins voor duurzaam Veendam
Leerlingen van de Winkler Prins zetten zich op vrijdag 14 november in d.m.v. ludieke acties om iets te doen tegen CO2-uitstoot. Zij wilden dat Veendam 100 % duurzaam zou worden en dat mensen zich bewust zouden worden van hoe ze energie kunnen besparen. Omdat fietsen een van de beste en makkelijkste dingen is die mensen kunnen doen voor het milieu en hun eigen gezondheid, deelden de leerlingen fietsroutes uit. Voor korte afstanden kun je volgens de leerlingen beter de fiets dan de auto pakken. Ook lieten de WP-ers, onder het motto 'Gebruik eens een kaarsje in plaats van een lamp,' kinderen jampotjes beschilderen die daarna gebruikt kunnen worden als waxinelichthouder.

Aankomst Sinterklaas
Het Sinterklaasfeest was op 15 november een 'knaller' in Veendam. Jammer dat het weer in de beginfase niet in haar beste doen was. Maar gaandeweg het feest hield de regen op. Om 13:00 uur kwam Sinterklaas met ruim 200 pieten aanmeren met zijn Pakjesboot aan de van Blankensteinkade. Ook burgemeester Swierstra van Veendam was weer van de partij (voor de tweede keer), in afwachting van Sinterklaas en zijn gevolg. En hij had het erg naar de zin. In tegenstelling tot vorig jaar toen hij een beetje doelloos rond liep.

0141122_Vrijwilligers_Bedankt_Foto550-MUE4N3E6.jpg

Complimenten voor lokale helden
In hotel Parkzicht werden zaterdag 22 november de Complimenten voor Lokale Helden uitgereikt. Dit is een initiatief van Rabobank, de gemeente Veendam en Compaen, die hiermee de waardering uitdrukken voor het werk van vrijwilligersorganisaties. Elk jaar worden er vier geldprijzen uitgereikt. De eerste prijs is € 1.250,-, de tweede prijs is € 750,-, de derde € 500,- en de winnaar van de aanmoedigingsprijs krijgt € 250,-. e aanmoedigingsprijs ging naar de EHBO. De derde prijs was voor het Steunpunt Mantelzorg. Kledingbank Maxima werd tweede en de eerste prijs ging naar het Veenkoloniaal Museum. Er zijn meer dan 100 vrijwilligers betrokken bij het Veenkoloniaal Museum.

Burgemeester Stadt Papenburg maakt kennis met onze gemeente
Burgemeester Bechtluft van de Stadt Papenburg heeft op dinsdag 18 november 2014, samen met de heer Lutz (1ste stadtrat), een bezoek gebracht aan de gemeente Veendam. Doel van het bezoek was een nadere kennismaking met de gemeente Veendam en onderzoeken welke raakvlakken er zijn voor een mogelijke samenwerking.

Loges boden hulp aan UNICEF
Vier Odd Fellows loges uit Veendam kookten op initiatief van de Sems Loge op vrijdag 21 november in café 't Keerpunt te Spijkerboor € 1.250,- bij elkaar voor UNICEF, meer specifiek voor kinderen in Burkina Faso. Dankzij het ingezamelde geld kunnen kinderen naar school in plaats van onder zware omstandigheden te werken in goudmijnen.

Veendam treedt stevig op tegen relschoppers
In november werd besloten dat er voortaan een verblijfsontzegging kan worden uitgereikt aan personen die in het uitgaansgebied in het centrum voor overlast zorgen of zich provocerend opstellen. Aanleiding voor de maatregel zijn de gebeurtenissen die op vrijdagavond 21 november hadden plaats gevonden. De politie kon toen ternauwernood voorkomen dat een grote vechtpartij ontstond tussen twee groepen mensen.

De Ommewending wil leesachterstand verlagen
OJBS de Ommewending liet in november weten dat zij mee wilden doen aan een nieuw nationaal initiatief dat leesachterstand wil terugdringen. De stamgroepleiders zouden met de kinderen en ouders aan de slag gaan om nog meer aandacht te besteden aan lezen. Zij startten daarom een dagelijks leeskwartier. Zij sloten zich daarmee als Kwartiermaker aan bij een nieuw nationaal initiatief om 15 minuten lezen per dag te promoten. De bedoeling was dat zij met dit leesritueel kinderen nog beter zouden laten ervaren hoe leuk lezen is en dat ze ook zelf merken dat hun leesprestaties vooruitgaan.

20141123_30_Minuten_Het Peleton.jpg

Het Peleton wint finale Theaterfestival 30 minuten los!
Zaterdagavond 22 november stonden de vier finalisten uit de voorrondes van het “Theaterfestival 30 minuten los!” op het podium in vanBeresteyn. Theatergroep THT uit Hasselt, Het Peleton uit Groningen, ’t Zat uit Zuidhorn en Het Hek uit Assen streden om de titel én een speelplek op het festival der AA in Schipborg in juni. Het publiek kreeg vier heel gevarieerde voorstellingen te zien waarvan juryvoorzitter Albert Secuur Het Peleton als winnaar aanwees.

Mart Drissen vertrekt bij Stichting Leergeld!
Na 8 jaar voorzitterschap heeftMark Drissen de voorzittershamer van Stichting Leergeld Zuid-Oost Groningen overgedragen aan Jan Bessembinders. Leergeld biedt financiële ondersteuning zodat kinderen lid kunnen worden van clubs.

Donar dondert op de Viermaster
Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de Viermaster hebben eind november een basketbalclinic gevolgd. De clinic werd gegeven door twee ervaren trainers van profclub Donar uit Groningen. De leerlingen hebben met veel plezier allerlei balvaardigheidsspelletjes gedaan. Uit de clinics bleek dat er verschillende talenten aanwezig waren waar Donar in de toekomst misschien een beroep op zou kunnen doen.

The Blokes in spelprogramma Nick in the Box
Zaterdag 29 november waren in Hilversum de opnames voor een aflevering van Nick in the Box, een spelprogramma van televisiezender Nickelodeon. Een jeugdteam, samengesteld uit BeeBallers, Pupillen en het nieuwe Aspirantenteam van hsv The Blokes uit Veendam deed hieraan mee! Het Veendammer honkbalteam mocht het opnemen tegen een ander sportteam uit Nederland. Onder aanvoering van Owen en Remco en met teamhulp van de andere jeugdspelers (Tim, Nikita, Jesper, Anouk, Jasper, Dylan, Merel, Nando, Jorien, Christopher, Roby, Jasper, Kyra, Eduard, Elina en Quenten) is er tijdens het spelprogramma een behoorlijke strijd geleverd.