Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaaroverzicht 2014 - oktober

Door op maandag, 29 december, 2014 - 00:00

RTV_Veendam_Stadskanaal_00.gif

Samengesteld door Bianca Kor

Radio Parkstad en RTV Stadskanaal gaan samen radioproducties maken
Radio Parkstad, de lokale omroep voor de gemeente Veendam en RTV Stadskanaal, de lokale omroep voor de gemeente Stadskanaal, kwamen overeen samen omroepprogramma’s te maken.  RTV Stadskanaal had al een programmasamenwerking met radio Westerwolde (zaterdagavond en zondagmiddag), daar kwam dus ook de lokale omroep uit Veendam bij.

Bij vliegramp omgekomen gezin geïdentificeerd
Alle leden van het gezin die bij de vliegramp in Oekraïne zijn omgekomen, waren in oktober geïdentificeerd. De stoffelijke resten werden overgebracht naar Australië, waar het gezin begraven zou worden.

Ubbo Emmius deed mee aan watersport in Duitsland
aan het begin van het nieuwe schooljaar werden de derde klassers van Ubbo Emmius Veendam uitgenodigd door hun Duitse partnerschool, de Haupt- und Realschule Hinte, om naar das Große Meer te komen voor diverse sportieve activiteiten. Al bijna 25 jaar onderhoudt Ubbo Emmius prima contacten met deze school. Op woensdag 1 oktober werd er in alle vroegte afgereisd naar Hinte, dat dichtbij Emden ligt, om te zeilen, zwemmen, kanoën, waterfietsen en windsurfen. De windsurfers kregen eerst een basiscursus, natuurlijk in het Duits, aangeboden. Na het sportieve gedeelte was er een barbecue. Aan het eind van de middag, na een zonnig en sportieve dag, was men in Veendam terug.

20141008_snelheidsinformatiedisplay_01.gif

Snelheidsinformatiedisplay Golflaan werd officieel in gebruik genomen
Op woensdag 8 oktober werd de snelheidsinformatiedisplay aan de Golflaan officieel in gebruik genomen door wethouder André Hammenga.  De snelheidsinformatiedisplay is een display met ingebouwde radar en deze is in staat om de snelheid van een voertuig vast te stellen. Ook toont het display een waardering. Het gezicht verandert van ‘blij’ naar ‘treurig’ wanneer de bestuurder de maximumsnelheid overschrijdt.

Johan Krul nieuwe bestuurder Acantus
Drs. Johan Krul (1966) zou per 1 januari 2015 benoemd worden tot algemeen directeur van woningcorporatie Acantus. Hij volgde Harry Kremer op die per 1 december  afscheid zou nemen.

Bibliotheek Veendam e.o. ontving veel verhalen voor verhalenwedstrijd 'De boekenfabriek'
Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam sloten woensdag 9 oktober de verhalenwedstrijd, de Boekenfabriek,  feestelijk af. De Bibliotheek opende tijdens de Kinderboekenweek 2014 de Boekenfabriek, een verhalenwedstrijd voor leerlingen van groep 5 tot en met 8. De leerlingen hadden nieuwe verhalen bedacht voor hun favoriete boekfiguren. Welk spannend avontuur zou Geronimo Stilton beleven? Wat gebeurde er in die beslissende wedstrijd van Koen Kampioen? En lukte het Spekkie en Sproet om de diefstal in de dierenwinkel op te lossen?Op woensdag 1 oktober ontving de Bibliotheek maar liefst 421 verhalen van elf scholen uit de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam. Medewerkers van de Bibliotheek hadden alle verhalen gelezen en uiteindelijk 34 verhalen genomineerd. De genomineerde leerlingen werden uitgenodigd voor de feestelijke prijsuitreiking op woensdag 8 oktober in theater vanBeresteyn in Veendam. De jury maakte deze middag de winnaars van de Boekenfabriek bekend.

20141010_Dance4Life_WP_SAM_0827A.JPG

Praktijkschool Winkler Prins wandelde voor Dance4Life
Op 10 september kreeg de praktijkschool van Winkler Prins bezoek van het tourteam van Dance4life, om voorlichting te geven over HIV en aids. Dance4life werkt samen met jongeren aan een wereld zonder aids. De leerlingen van de praktijkschool deden mee aan de landelijke actie van Dance4life. Om mee te mogen naar het grote slotevenement in de Heineken Music Hall op 1 december, moest elke leerling zelf iets gedaan hebben, dat 50 euro opleverde. Als schoolbrede actie werd gekozen voor een wandeltocht vanuit Assen of Gieten. Op 9 oktober startten zo’n 60 leerlingen en 6 docenten om 8 uur in Assen. De eerste etappe was prachtig en de zon zorgde voor een gezellige stemming onderweg. Na een kleine pauze in Rolde ging de route verder via Eexterhalte naar Gieten. Daar was een grote pauze met soep en broodjes gesponsord door de plaatselijke supermarkten. Om tien uur startte een groep van 40 leerlingen en 5 docenten vanuit Gieten. Zij liepen via Gieterzandvoort naar Nieuwediep. Daar was de laatste pauzeplaats, met een pakje drinken en een appel.

Oxygym seniors kampioen
De Oxygym seniors zijn Nederlandse kampioen streetdance geworden. Streetdance duo Noa van der Laan en Elise Mulder werd tweede in hun leeftijdscategorie.

Clowneske herfstritten bij de S.T.AR.
In oktober was het Oktobermaand Kindermaand bij de S.T.A.R. Tijdens de herfstritten konden kinderen hun lol niet op want in de trein reden twee clowns mee en dat zorgde voor de nodige pret.

IMG_1483.jpg

Samen aan tafel tijdens Nationaal Integratie Diner
Het leegstaande pand van de oude bibliotheek aan het Veenlustplein was donderdag 9 oktober het decor voor het Nationaal Integatie Diner, georganiseerd door de interculturele groep Mo(o)i uit Veendam. De benedenverdieping werd schoongemaakt en ingericht als restaurant waar ruim 200 gasten genoten van lekkere hapjes uit alle delen van de wereld. Heerlijke gerechten uit o.a. Iran, de Filippijnen, Afghanistan, Zuid Afrika, Somalie, Irak en Turkije stonden op de gasten te wachten die zich al dat lekkers flink lieten smaken. Mooie ontmoetingen tussen mensen uit allerlei culturen onder het genot van een hapje en een drankje. Een bandje zorgde in de hal voor nog meer sfeer en gezelligheid en de voetjes gingen ook nog even van de vloer.

SC Veendam maakt rentree in tweede divisie
In oktober werd bekend gemaakt dat SportClub Veendam in 2015 weer een aantal wedstrijden aan de  Langeleegte zal spelen. De sportclub zal dan strijden in een zogenaamde tweede divisie.

Twee projecten genomineerd voor Nationale Onderwijsprijs
Maar liefst twee projecten uit Veendam waren genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs: “Sta op tegen pesten!’ van de Westerschool in Wildervank in de categorie primair onderwijs en Tech4Fun van Winkler Prins in Veendam in de categorie voortgezet onderwijs. De Nationale Onderwijsprijs richt al sinds 1993 de schijnwerper op originele en verrassende initiatieven van scholen. Scholen die de hun geboden ruimte benutten om op eigen wijze inhoud te geven aan het begrip ‘goed onderwijs’. En daar best rekenschap van willen geven.

Gerard Kemkers gaf college
Schaatser en coach Gerard Kemkers was 24 oktober te gast bij de Winkler Prins college tour. Hij beantwoordde pittige vragen van leerlingen in een afgeladen Binnenwoel (kantine) aan de Raadsgildenlaan.

_DSC8939.jpg

Druk bezocht open dag De Bruggen
Op 24 oktober hield 'De Bruggen Kamertraining en Woonbegeleiding' een open dag om te laten zien hoe deze instantie te werk gaat. Als klap op de vuurpijl verrichtte Glenn Helder de openingshandeling van een nieuw titelbord voor de werkplaats in de vestiging van De Bruggen. De Bruggen begeleidt cliënten voornamelijk uit de verslavingszorg, jeugdhulp, een GGZ traject of zwakzinnigenzorg naar het gewenste niveau van zelfstandigheid.

KWF benefiet in Het Perron brengt 350 euro op
Zaterdagavond 25 oktober werd er een benefietavond gehouden voor het KWF, georganiseerd door Het Perron in Veendam. Diverse regionale artiesten traden deze avond belangeloos op voor het goede doel. Er werd om 19.30 uur afgetrapt door Aisha. Elke artiest vulde een half uur met Nederlands-, maar ook Engelstalige nummers. De sfeer zat er gelijk goed in.

Hardenbergschool zwaait leraar uit
De Margaretha Hardenbergschool heeft op 29 oktober afscheid genomen van leraar Henk de Jonge. De onderwijzer is in totaal 41 jaar actief geweest in het onderwijs, waarvan ruim 30 jaar in de gemeente Veendam. De Jonge werd op ludieke wijze uitgezwaaid, waarbij zijn partner, kinderen en kleinkinderen, leerlingen, ouders en collega's aanwezig waren.