Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarschuwing voor blauwalg Ruitershorn en Proostmeer

Door op donderdag, 31 juli, 2014 - 11:50

MUNTENDAM / WAGENBORGEN - Voor de zwemplas Ruitershorn in Muntendam en het Proostmeer in Wagenborgen geldt een waarschuwing voor blauwalg. Er zijn ter plekke borden geplaatst om zwemmers te infomeren. Bij een waarschuwing is een lage concentratie blauwalg in het water aangetroffen. Hoewel de risico's voor de volksgezondheid klein zijn, kunnen zwemmers last krijgen van huidirritatie of maag- en darmklachten. Voor de Beertsterplas in Beerta is de waarschuwing voor blauwalg ingetrokken.

Controle zwemlocaties
De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Zij kijken naar helderheid, zuurgraad, temperatuur en of er bacteriën in het water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week geïnspecteerd. Blijkt uit de bemonstering dat de hoeveelheid blauwalgen voldoende is afgenomen of verdwenen, dan worden de borden verwijderd en volgt daarover een mededeling op onze website en in de pers.

Meer informatie
Algemene informatie en het laatste nieuws over zwemwaterlocaties is te vinden op provinciegroningen.nl, zwemwater.nl of NOS Teletekst (pagina 725). Voor smartphones is een speciale app beschikbaar. Voor informatie over gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD.