Overslaan en naar de inhoud gaan

Drukte en gezelligheid op de tweede maandag van de Vakantiemarkt

Door op woensdag, 30 juli, 2014 - 07:30

TRADITIE - De tweede maandag van de 52ste Vakantiemarkten is onder ideale weersomstandigheden verlopen. Er waren ook duidelijk meer standhouders op de markt aanwezig dan op de eerste maandag met zoveel regen. Ook heel duidelijk meer waren de bezoekersaantallen, tegen 13 uur was het al echt ouderwets druk. De organisatie is dan ook zeer tevreden. De schattingen liggen tussen de 15 en 20 duizend mensen. Sievert Uneken relativeert dan ook, "het is het bij elkaar optellen van 3 dagen. De handelaren weten het ook, je hebt drie maandagen die alle drie heel verschillend kunnen zijn. Maar aan het eind van de rit gaat het erom dat het gemiddelde van de drie dagen goed is. En vandaag is het gemiddelde mooi omhoog getrokken".

De handelaren komen ook van heinde en verre. Slagerij Hofman uit Winschoten stond vorig jaar voor het eerst op de Vakantiemarkt met allerlei soorten metworsten. Voor hun was het eigenlijk een thuiswedstrijd.

Onder de vele bezoekers van de markt bevond zich ook mevrouw Beuker uit Groningen met haar schoondochter. Het echtpaar Beuker was met de boot vanaf hun ligplaats in Eenrum speciaal voor de Vakantiemarkt overgekomen. Beide echtelieden komen uit een schippersfamilie in de binnenvaart. Hoewel ze beiden zelf niet in de beroepsvaart hebben gevaren gaat het schippersleven er nooit meer uit, en hebben ze al 45 jaar een plezierjachtje. Voor het vijfde jaar werd koers naar Veendam gezet voor de Vakantiemarkt. Ze zijn vijf weken op de boot geweest en het is leuk om het te combineren. Ook tijdens de laatste maandag zijn ze er nog wel. Er worden nog wat uitstapjes gemaakt in Veendam en er wonen hier ook vrienden waar een verjaardagsfeestje wacht.

Wijzend naar de bedrieglijk echte zijdebloemstukken van Sieneke Zuidema uit Groningen vroeg ze, "maar wat vindt je dan van de bloemen van deze mevrouw? Wij zijn buren geweest, ze hebben tegenover ons een winkel gehad in Groningen". Een winkel heeft Sieneke en haar man al 8 jaar niet meer, de verkoop wordt nu via internet gedaan. En op markten en braderieën met echt de sfeer en gezelligheid van een markt. De zaak stond aan de Bedummerweg en het echtpaar Zuidema heeft het meer dan 10 jaar gehad. "De zaak was een begrip", verteld Sieneke. De zijdebloemstukken worden door haar man zelf gemaakt, takje voor takje. Het is het eerste jaar dat ze op de Vakantiemarkt aanwezig zijn. Ze vindt het een heel gezellige markt. Omdat ze zelf uit de regio komen zien ze ook veel bekende gezichten.

Het Indische echtpaar San uit Delfzijl komt al 20 jaar naar de Vakantiemarkten. En meestal ook alle drie de maandagen. Hun dochter ging als klein meisje al mee, en ook deze keer weer. Ze genoten van de muziek en van een bakje patat. "De sfeer is heel leuk met alles er omheen, de muziek, de hapjes. En de patatjes", lachte de heer San. Op de markt worden kledingkramen bezocht. En kledingwinkels binnengelopen. Bij de groente- en de fruitkraam hadden ze groente gekocht, en ook pruimen en kersen. En na afloop nog een kopje koffie op het terras.

Erik Sijpkes staat voor het vijfde jaar met zijn stroopwafels op de markt. Vooraf is hij twee dagen bezig om alles klaar te maken. Over de precieze ingrediënten van het deeg wilde hij niets prijs geven. "Dat is het geheim van de bakker", lachte hij. In de stroop komt iets speciaals, en zelfs Erik weet niet precies wat erin zit. Het is van een oude bakkersfamilie en al meer dan 80 jaar oud.

Erik zelf komt uit een fietsenmakers familie. Zijn broer Maarten uit Nieuw Buinen heeft de kraam naast hem. Te vinden zijn fietsaccessoires, electra en stofzuigerzakken. Het maakt net als de stroopwafels onderdeel uit van het familiebedrijf. Hun ouders zijn in 1972 met de markt begonnen met autoaccessoires. De eerste markt was tijdens het 150 jarige bestaan van Buinermond. Na het overlijden van hun vader in 2006 zijn de broers samen verder gegaan. In 2009 was Erik met de stroopwafels begonnen. Het is een traditie en hij vindt het heel leuk om te doen. Broer Maarten staat al over de 30 jaar op de markt. De Vakantiemarkt in Veendam is voor de beide broers ook traditie.

Maarten Veen uit Wildervank heeft net zoveel plezier met zijn draaimolen als de kinderen. Het plezier van vroeger is gebleven. Voor het zesde jaar staat hij op de Vakantiemarkt. Een sfeermaker dat er helemaal bij hoort. Maarten is al 35 jaar kermisexploitant. Met de draaimolen draait hij al 22 jaar. Voordat Maarten als kermisexploitant voor zichzelf was begonnen heeft hij bij de DWM gewerkt. Na het faillissement in 1981 kocht hij een zweefmolen. Maarten heeft het altijd al gewild en het faillissement van zijn oude werkgever had het zetje gegeven.

Zijn zoon Martin heeft het kermisbedrijf overgenomen. Hij draait met zes attracties, bestaande uit een draaimolen, een zweefmolen, de immer tergende grijpertjes, de oliebollenkraam, een suikerspinkraam en het touwtjestrekken.

"Examinator" Jannie Tuin heeft aan 70 kinderen een rijbewijsje uitgedeeld. Het verkeerspark voor Café De Toeter ontwikkeld zich ook nog steeds. Het is uitgebreid met een tankstation en een bruggetje waar de kinderen onderdoor kunnen. Onderwijl konden de ouders ook even hun eigen gang gaan.

De Tropical Lounge met onder meer livemuziek, een zwembad en palmbomen, werd druk bezocht. De terrasjes waren goed bezet. De evenknie van Indiana Jones leek in Veendam een missie te hebben, het veiligstellen van het zwembad. Het was toch zijn favoriete dier en voor hem een eitje. De laatste maandag zal bij Jinx ook in het teken staan van de ‘Tropical Mondays'.

Lucas en Gea waren als bezoekers ook op de markt. Traditiegetrouw gaan ze op de laatste maandag hun optreden geven op de planken van de podiumtent.

Volgende week deel drie met verhalen.



Fotoalbum: