Overslaan en naar de inhoud gaan

Condoleanceregister ter nagedachtenis met mooie woorden

Door op donderdag, 24 juli, 2014 - 21:48

STADSKANTOOR - In het condoleanceregister ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn er door ondertekenaars veel persoonlijke boodschappen geschreven. Het college van b&w heeft woensdag als eerste het condoleanceregister getekend.

Het condoleanceregister is in de besloten ruimte van de spreekkamer in het Stadskantoor, naast het oude gemeentehuis, te vinden. Ondertekenaars hebben in het register hun blijken van medeleven en steunbetuigingen heel persoonlijk gemaakt. Deze worden ook door anderen veel gelezen. Het is het kunnen delen. Uit sommige reacties sprak verbijstering en machteloosheid.

Het plaatsen van het condoleanceregister was mede op initiatief van Bert Kraan, die het had aangekaart.

De overdracht uit de vliegtuigen en de rouwstoet was heel aangrijpend. Het was ook heel indrukwekkend om het meeleven langs de rouwstoet te zien. Ook het spontaan troosten op het vliegveld van een mevrouw, een nabestaande, door minister Timmermans heeft veel indruk op Bert gemaakt. Ondanks alle ellende geeft het een warm gevoel. "Timmermans is een fantastische man." De tranen van Maxima hebben ook veel indruk gemaakt. Ze tonen dat ook zij een gewoon mens is.

Helaas krijgen de nabestaanden hun geliefden er niet mee terug. Ook verschrikkelijk is dat door de oorlogstoestand daar het gebied niet goed kan worden betreden. En er niet goed kunnen kijken wat er daar gebeurd.

"Persoonlijke dingen die er liggen moet naar de nabestaanden. Ook al is het maar een knuffel van jouw kleindochter. Dat zijn eenvoudige dingen, maar ze kunnen helpen bij de verwerking. Het is verschrikkelijk dat daar nog steeds geen mogelijkheid voor is".

"De oorzaak weten we, er hoeft niet omheen worden gedraaid", zegt Bert. Maar het is ook een collectieve schuld van wat er daar gebeurd. De man die de knop ingedrukt heeft zullen we nooit vinden. Als hij gestraft zou worden kan er een signaal vanuit gaan. En dat is nodig. Maar we krijgen ze er niet mee terug, en een signaal voor de toekomst?", verzucht Bert. Er zijn al zoveel signalen voor de toekomst geweest. Bert denkt dat wereld het nooit leert.

"We moeten ons wel realiseren dat het gebeurd, en we moeten het ook laten blijken". Bert kan geen profetische woorden zeggen hoe het te voorkomen, maar is bang dat het in de toekomst ooit weer kan gebeuren. "We mogen heel blij zijn dat we op een plekje leven waar geen oorlog is".

Het condoleanceregister kan op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur in de spreekkamer getekend worden.