Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste maandag Vakantiemarkt 2014 door regen geplaagd

Door op woensdag, 23 juli, 2014 - 21:15

IN TREK - De eerste maandag was de Vakantiemarkt met veel regen verlopen. Er was verwacht dat het tegen 12 uur wel droog zou worden, maar met 14 uur was dat veel later dan voorzien. Toch was het niet allemaal kommer en kwel en werd het op de markt nog redelijk druk. Het regende 's middags ook niet zo hard meer, 's morgens was het met bakken uit de lucht gekomen.

De organisatie was om 7 uur met het opbouwen begonnen. Het regende hard, en toen ze tegen 10 uur klaar waren regende het nog steeds behoorlijk. Ze waren het ook niet gewend. Dit was de eerste keer vanaf de eerste markt in 1986 dat ze het zo langdurig hadden meegemaakt. Er zijn wat afzeggingen geweest, maar dat heeft de organisatie aardig weten aan te vullen. Er zijn ook kooplui die op goed geluk komen om te kijken of er nog een plekje is.

De 'nestor' van de Vakantiemarkten Henk Bolman schatte aan het eind van de middag het bezoekersaantal zo tegen de 15 duizend. Dit jaar was het met ongeveer 150 standhouders, met livemuziek op 5 podia en met diverse attracties, extra aantrekkelijk gemaakt.

Uitgaanscentrum Jinx had aan het eind van de Kerkstraat West voor het tweede jaar een Tropical Lounge ingericht. Ook de volgende twee edities zal bij Jinx in het teken staan van de 'Tropical Mondays', met onder meer livemuziek, een zwembad, palmbomen en uiteraard de loungebanken. Vorig jaar was de Tropical Mondays als try-out opgezet. Dat was heel goed verlopen, veel bezoekers wisten de lounge wel te waarderen. De Tropical Lounge sloot ook prima aan op de nieuwe zaal in het uitgaanscentrum.

Om half zes was Leo Frans en zijn mensen met het opbouwen van de lounge begonnen. Tegen half twaalf hadden ze alles opgezet. Ze waren kleddernat. "Vorig jaar was het van zweet, en nu van water", vertelde Leo. Met de temperatuur was niks mis, dan was het op de eerste maandag vorig jaar met 35 graden te warm. Hij verwachtte dat het op de terrasjes wel rustig zou blijven. Maar toch kwam daar later op de middag redelijk wat toestroom. Het had opgeklaard en er kwamen weer meer mensen.

Café De Toeter heeft dit jaar ook een try-out, een verkeerspark met 10 skelters en met verkeersborden. "Het was een idee van Frans Hempen Verhuur om te zien of kinderen het leuk vinden, en of het ook gemakkelijk op te zetten is", verteld Jannie Tuin van Café De Toeter. "Gaat het een succes worden krijgt het volgend jaar op de Vakantiemarkt een vervolg". Tegen half drie waren er nog maar vijf kinderen geweest, maar dat was vanwege de buien.

"Het is een klein Toeterritje", lachtte Jannie. Er was ook een politieskelter bij en zij was door Frans gevraagd of ze 'agent' wilde zijn. Maar dat wilde ze liever niet voor haar eigen deurtje. Voor rijbewijsjes afgeven was ze wel bevoegd, en natuurlijk waren alle kinderen geslaagd. Ook de verkeersregels worden uitgelegd en het lezen van de borden. Jannie loopt daarvoor ook even een ronde mee. Het is een leuke toevoeging voor de kinderen. Als de voortekenen gunstig zijn kan het ook een echte trekker zijn, want na de buien had Jannie al vlot haar eerste kandidaatjes.

"Het versterkt elkaar", aldus Leo Frans van Jinx. "En zo komen er meer mensen naar het einde van de Vakantiemarkt. Het is belangrijk dat je met z'n allen wat neerzet en dat geldt voor de gehele Vakantiemarkt. Op uitzondering van De Toeter na werd er hier helemaal niets gedaan. Twee jaar geleden zijn Leo en zijn buurman wat gestart. En dit jaar is het weer wat groter geworden. "Het maakt elkaar alleen maar sterker, en zo groeit ook iedereen erin mee".

Uittenbosch van de Harderwijker Vishandel had ook zoveel regen niet verwacht. "Het is nu wat druk, maar qua omzet is er nog wel wat in te lopen", zo vertelde hij. "Toen het droog was en ook het zonnetje zich voorzichtig liet zien werd het weer lekker druk. En vorig jaar was het met 35 graden te warm. Mijn vader zei altijd, vrouwen bloot, handel dood. Maar zoveel regen is zeker niet goed". Tegen twee uur was het even droog en werd het ook lekker vol. Toen het weer begon te regenen was het ook in een keer weer stil. Maar Uittenbosch verwachtte dat het nog wel aardig los zou komen.

Uittenbosch heeft een behoorlijke vaste klantenkring opgebouwd. En hij kent ze ook van gezicht. Ze staan al voor het 18e jaar op de Vakantiemarkt en ook altijd met veel plezier. Elk jaar is het een goede markt over de drie maandagen. 's Morgens om vier uur wordt de paling al gerookt en om half acht wordt koers gezet naar Veendam. Om 10 uur kan begonnen worden met de opbouw. Ook zij waren door en door nat.

Naar de broodjes met nieuwe haring was veel trek. Maar voor de paling zijn er ook wel aardig wat liefhebbers. "Het zijn wel veelal de ouderen die om een paling komen", weet de Harderwijker visman. Met hun handel staan ze op heel veel noordelijke markten.

Ze zijn ook een van de laatste "palingboeren". Het paling roken is een uitstervend vak. De jonge generatie eet geen paling meer, ze hebben liever een kibbeling of een gebakken visje. Uittenbosch blijft altijd door gaan. Hij zit ook dicht bij de bron, en hij wil ook een traditie in stand houden. "Maar het valt niet mee", verzucht Uittenbosch. Op zijn zesde ging hij al met zijn opa mee op de markt. Er waren vroeger toen ze begonnen waren ook nog maar drie soorten vis, paling, haring en makreel. Tegenwoordig zijn het er zo'n 20 tot 30 soorten.

Uittenbosch heeft het vak geleerd van zijn oom, die ook zijn leverancier is. Het is echt een familieaangelegenheid. Vroeger ging hij als kleine jongen als standwerker mee over de markten in Nederland met manden vol paling. Er was nog geen malaise in de paling. Het ging ook nog zonder weegschaal, er werden pakketten gemaakt voor 10 gulden.

Volgende week deel 2 met verhalen.



Voor meer foto's, zie fotoalbum