Overslaan en naar de inhoud gaan

Huldiging medaillewinnaars Special Olympics in Raadszaal

Door op woensdag, 16 juli, 2014 - 19:55

NATIONALE SPELEN - In een volle Raadszaal heeft wethouder Henk Jan Schmaal in zijn functie als locoburgemeester dertig sporters gehuldigd die deel hadden genomen aan de Nationale Special Olympics. Deze sportmanifestatie staat open voor mensen met een verstandelijke beperking. De Special Olympics heeft op 13, 14 en 15 juni in Heerenveen en Sneek plaatsgevonden met 2000 deelnemers. In 20 verschillende sporten hadden de spelers het tegen elkaar opgenomen.

Voor Veendam waren 32 sporters uitgevaardigd in de onderdelen zwemmen, atletiek en paardrijden. De zwemmers zijn van de Stichting De Brug, de atleten leden van SV Veendam Atletiek, en de ruiters zijn deelnemers van de aangepaste paardensport bij Lipizza Manege Veendam. In totaal hebben de sporters 41 medailles behaald, waarvan 16 gouden, 16 zilveren en 11 bronzen. Een fantastische prestatie. De leeftijd van de deelnemers loopt uiteen van 12 tot en met 40 jaar.

De sporten van de Special Olympics staan open voor alle mensen met een verstandelijke beperking ouder dan acht jaar, en met minimaal zes maanden training in de betreffende tak van sport. SV Veendam Atletiek was met 11 topsporters aan de start verschenen om mee te doen aan de 100 meter sprint, 400 meter sprint en verspringen. Vanuit De Brug hebben 14 zwemmers aan alle onderdelen meegedaan, van de 25 meter rugslag tot de 100 meter wisselslag en de estafettes. Van de 9 ruiters van Lipizza Manege hebben er 7 aan het onderdeel stap, draf en galop proef meegedaan, en 2 aan de stap en draf proef.

De sporters werden onder grote belangstelling van familie, vrienden en kennissen door Henk Jan Schmaal ontvangen. Per groep werden de sporters naar voren geroepen en werd iedereen even in de gelegenheid gesteld om vol trots te vertellen welk medaille gehaald was. Schmaal was ook trots op het na heel veel training bereikte resultaat. Na een heel seizoen extra hard te hebben getraind waren de sporters er ook helemaal klaar voor.

Hij sprak zijn hoop uit dat de sporters door zullen gaan en wenste hen veel succes met hun sportactiviteiten. De sporters werden gedecoreerd met een wit handdoek met Veendam opdruk en ze kregen een mooi bloemboeket. Aansluitend was het tijd voor de groepsfoto's op het bordes van het Raadshuis.

"Een mens die beweegt, is een mens die leeft", is het motto van Stichting De Brug. Sport brengt mensen in beweging, kan ze uit een isolement halen, het schept sociale contacten, ze aan een zekere mate van discipline onderwerpt, het leert incasseren en het stimuleert het gevoel van gelijkwaardigheid. "Kortom: sport maakt dat mensen beter tegen het leven opgewassen zijn, gehandicapt of niet".


Voor meer foto's, zie fotoalbum