Overslaan en naar de inhoud gaan

Negatief zwemadvies Natte Horizon en Ruitershorn Twee waarschuwingen ten einde

Door op dinsdag, 15 juli, 2014 - 16:50

ZWEMADVIES - Voor zwemplas de Natte Horizon in Bourtange geldt een negatief zwemadvies vanwege blauwalg. Eerder was al een waarschuwing afgegeven voor deze recreatieplas. Voor de andere recreatieplas in Bourtange, bij Camping 't Plathuis, is de waarschuwing voor blauwalg ingetrokken. Dat geldt ook voor zwemplas Ruitershorn in Muntendam. In deze beide zwemplassen kan weer veilig worden gezwommen.

Negatief zwemadvies
Bij een negatief zwemadvies raadt de provincie recreanten af om het water in te gaan. Zwemmers lopen door de aanwezigheid van een hoge concrentie blauwalg een vergrote kans op huidirritatie of maag- en darmklachten. De provincie gaat borden plaatsen om zwemmers hierover te informeren.

Controle zwemlocaties
De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Zij kijken naar helderheid, zuurgraad, temperatuur en of er bacteriën in het water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week geïnspecteerd. Blijkt uit de bemonstering dat de hoeveelheid blauwalgen voldoende is afgenomen of verdwenen, dan worden de borden verwijderd en volgt daarover een mededeling op onze website en in de pers.

Meer informatie
Algemene informatie en het laatste nieuws over zwemwaterlocaties is te vinden op www.provinciegroningen.nl/zwemwater, www.zwemwater.nl of NOS Teletekst (pagina 725). Voor smartphones is een speciale app beschikbaar. Voor informatie over gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD.