Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentebestuurders, ambtenaren en wijkbewoners van de gemeente Veendam op 'dievenpad'

Door op donderdag, 10 juli, 2014 - 09:49

Oranje voetjes uitgedeeld in Veendam

NOORD - Gemeentebestuurders, ambtenaren en wijkbewoners van de gemeente Veendam gingen woensdagavond 9 juli 2014 samen met de politie langs deuren en ramen in wijk Noord van Veendam. Onder het motto ‘Nederland gaat voor goud! Inbrekers ook...Geef ze geen kans!' controleerden zij voorafgaand aan de halve finale van het Nederlands elftal of woningen, schuren en garages goed afgesloten waren. In totaal werden bijna 50 oranje voetjes neergelegd bij woningen die je makkelijk kon binnenkomen of waar je eenvoudig spullen kon wegnemen.

Impact op bewoners is groot
Het voltallig college van burgemeester en wethouders deed mee aan deze actie. "We hebben dit jaar in Veendam veel woninginbraken gehad. Dat heeft een enorme impact op bewoners. Mensen zijn aangeslagen omdat spullen waar ze aan gehecht waren zijn weggenomen. Bovendien is het gevoel van veiligheid in huis ook vaak weg. Met deze oranje voetjesactie wilden we de inwoners van Veendam meer bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid", vertelt burgemeester Sipke Swierstra. "Het aantal deuren en ramen dat tijdens onze rondgang openstond viel me mee, maar elke open deur terwijl bewoners afwezig zijn is er natuurlijk een teveel. Boeven zijn boeven, maar je moet het ze niet te makkelijk maken."

Geef gelegenheidsdieven geen kans
Veel woninginbraken worden gepleegd door gelegenheidsdieven. Een gelegenheidsdief is uit op een snelle en gemakkelijke buit. Bij één op de vijf inbraken komt de inbreker binnen via een open raam (ook op de bovenverdiepingen) of via een niet afgesloten achterdeur. De politie organiseert al enkele jaren de zogenaamde ‘witte voetjesactie' om bewoners te confronteren met hun eigen gedrag als het gaat om het sluiten van deuren en ramen. Via open deuren, ramen en schuifpuien legt de politie in huizen en schuurtjes een papieren voetafdruk met de tekst ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn...' Vanwege het WK voetbal werden op 9 juli geen witte maar oranje voetjes neergelegd.