Overslaan en naar de inhoud gaan

Compleet overzicht bedient wandelaar op maat

Door op dinsdag, 8 juli, 2014 - 16:46

WANDELEN - Wie wil wandelen in Groningen hoeft voortaan niet meer te zoeken. De nieuwe website http://wandelen.groningen.nl biedt een compleet overzicht van alle bekende routes en paden in de provincie. Ruim drie jaar is de Stichting Wandelen Groningen bezig geweest met de inventarisatie en het nalopen van in totaal 2100 kilometer paden. Die zijn nu letterlijk in kaart gebracht en voorzien van digitale knooppunten. Bezoekers kunnen op wandelen.groningen.nl daarmee niet alleen routes kiezen, maar ook zelf samenstellen.

De Stichting Wandelen Groningen is begonnen met een papieren inventarisatie. Daarna zijn alle routes nagelopen door vrijwilligers. Zij gaven de Stichting Wandelen Groningen door of routes toegankelijk waren, ook voorzagen zij haar van informatie over onder meer ondergrond, voorzieningen en soort pad. Deze informatie is verwerkt in de website en wordt ingezet voor beheer en onderhoud.
Bijna geen enkele route bleek helemaal gelopen te kunnen worden aan de hand van de originele beschrijving, waarvoor de Stichting tal van krantenartikelen, wandelgidsen en websites raadpleegde. De winst van wandelen.groningen.nl gaat daarmee verder dan het bieden van een overzicht. Bezoekers weten ook zeker dat de routes zijn gecheckt en gelopen kunnen worden.

Toekomstbestendig
De Stichting Wandelen Groningen is begin dit jaar opgegaan in het nieuwe Routebureau Groningen, dat er onder meer voor zorgt dat de paden ook in de toekomst regelmatig door vrijwilligers worden gecontroleerd. Daarnaast is het bureau het aanspreekpunt voor wandelaars die melding willen maken van bevindingen als een versperring of ontbrekende bewegwijzering op een route. Het Routebureau neemt dan contact op met de eigenaar of beheerder die het euvel kan verhelpen.

Knooppuntensysteem

Het Routebureau heeft de ambitie alle routes uiteindelijk ook in het land via het knooppuntensysteem te ontsluiten. In het Waddengebied is dit al gelukt met Waddenwandelen. Een vervolg in de overige regio's wordt op dit moment onderzocht. Voor nu is het in ieder geval mogelijk om zelf routes samen te stellen via de digitale knooppunten.

Wandelen.groningen.nl is mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en het Europees Landbouw Fonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland.