Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblikken genodigden op Klaas Steenhuis tijdens afscheidsreceptie

Door op zondag, 6 juli, 2014 - 22:00

OMZIEN EN INZET - Tijdens de afscheidsreceptie van wethouder Klaas Steenhuis hebben we een kleine rondgang gemaakt langs een aantal genodigden met wie Klaas nauw heeft samengewerkt.

PvdA Fractievoorzitter Ans Grimbergen vertelde het een mooie afscheidsreceptie te vinden. Er zijn mooie woorden gesproken. Het is ook dik verdiend. Klaas heeft mooie dingen voor Veendam en de Veendammers gedaan. Het armoedepact is een prachtig resultaat. En met name voor de kwetsbaren in onze samenleving. Klaas redeneert altijd vanuit de onderkant van de samenleving, hij is een sociaaldemocraat in hart en nieren. Hij gaat er niet altijd keihard op in, maar wel altijd op de inhoud. Echt een goeie bestuurder pur sang.

Afgelopen maandag zijn de opvolgers geïnstalleerd. Bert Wierenga en Jaap Velema van D66 hebben elk een deel van zijn sociale portefeuille gekregen. Velema was voorheen wethouder in Hoogezand-Sappemeer. Klaas zal ongetwijfeld in het sociale domein nog wel wat gaan betekenen. Ans kent Klaas al 30 jaar, vanaf de tijd dat hun kinderen naar de lagere school gingen.

Rini van der Meer van Wijk en buurtbeheer kent Klaas ook al heel lang. Klaas heeft hart voor de wijken, verteld Rini. Tijdens zijn periode waren ook de wijkbudgetten ontstaan, waarvan leuke dingen voor de bewoners wordt gedaan. Voor Wildervank is dit de BBQ met de fietstocht, de Zeestratenwijk organiseert de spelmiddagen voor de jeugd en in Bareveld loopt het schuttingenproject.

Joop Olman was in 1990 tot 1994 wethouder voor Veendam. Klaas was eigenlijk een van mijn opvolgers, legt hij uit. Joop memoreerde Klaas als een man die niet alleen maar wethouder was die de portefeuille Sociale Zaken beheerde, maar er ook nog wat van maakte. Dat is een grote verdienste van een wethouder. Daarom is het bijzonder jammer voor Veendam dat hij politiek gezien moest aftreden. Maar op de een of andere manier zal Klaas nog wel terugkomen. Het is een hele goeie kerel geweest.

De verandering van de wetgeving naar de participatiewet had hij praktisch helemaal voor de gemeente voorbereid. Zijn opvolger kan daar van profiteren. Het is een grote verdienste dat hij niet alleen de zakelijke beheerder van de gemeente was, maar er ook wat van maakte in de mogelijkheden die hem ter beschikking stonden. Uitvoering van een wet die anders is en je als sociaaldemocraat moet slikken dat er links en rechts wordt afgebroken, en er toch wat van gaat maken. Met een ruim hart voor de mensen die het minder hebben in de maatschappij. Het is een groot verlies voor Veendam.

Pieta Loots van Compaen herinnerd zich Klaas niet, want zij blijft gewoon doorwerken met Klaas. Ze typeert hun goed met elkaar overweg kunnen als twee handen op een buik.

Margreet van den Berg, leidinggevende binnen Compaen, roemt Klaas ook als een heel betrokken wethouder. Hij is heel erg welzijn minded, heel erg belangstellend en betrokken. En dichtbij. Er was een prima samenwerking. Maar Klaas is als raadslid nog niet weg. En ze had gehoord dat het vertrouwen in de nieuwe wethouder prima is.

Wethouder Hennie Hemmes van Pekela was door Klaas gevraagd of hij ook het woord wilde voeren. Hemmes heeft 8 jaar met Klaas samengewerkt en wilde dat graag doen. Hij vindt het jammer dat Klaas stopt. Eigenlijk moest vanwege een nieuw gekozen college, want hij had nog graag willen doorgaan. Hennie heeft in de samenwerking tussen Pekela en Veendam goed met Klaas kunnen samenwerken. En enorm op sociaal gebied in de zorg. Klaas heeft prima met de middelen waar ook hij aan gebonden was gewerkt, met het hart op de goeie plek. Hennie zal het gaan missen.

Burgemeester Meindert Schollema zit al 42 jaar in de politiek, waarvan 15 jaar als burgemeester van Pekela. Maar Klaas kende hij als collega van zijn broer al veel langer, en zag hem op verjaardagen. Beide collega's hebben in het welzijnsgebeuren, in scholing en in dat soort dingen, gewerkt.

Meindert blikte terug dat hij in dezelfde zaal ook afscheid van Ab Meijerman heeft genomen, en nu van Klaas. Hoewel hij weet dat de politiek zo in elkaar zit en het zo kan gaan, zijn het voor Meindert wel dagen met een donker randje.

Ab Meijerman kent Klaas al zo'n 40 jaar. Op verschillende momenten in hun leven kwamen ze elkaar tegen. Meijerman was parttime docent in Groningen op een opleiding in het vak groepswerk, en had daar Klaas als leerling. De opleidingen waren van de Stichting Haarlem, waar parttime opleidingen voor sociale beroepen werden gegeven. Het waren een soort maatschappelijk werk opleidingen.

Klaas volgde een opleiding bij zijn toenmalige docent Meijerman, die met zijn 25 jaar nog heel jong was. Later werkte Klaas bij de sociale dienst in Groningen waar Meijerman verantwoordelijk was voor de kwaliteit van de dienstverlening. Daar had Ab, toen hij er samen met een collega aan een project werkte, Klaas weer getroffen. En tijdens zijn burgemeestersambt 8 jaar geleden als wethouder van Veendam.

Ze waren elkaar uit het oog verloren en het was een verrassend weerzien. Want Klaas had helemaal geen ambitie om in de politiek te gaan. En Meijerman zelf had dat ook niet. Klaas was lid van de PvdA en in Veendam wisten ze dat hij goeie dingen deed. En door zijn expertise kwam hij in de gemeenteraad en werd hij wethouder.

Ab heeft met ontzettend veel plezier met Klaas samengewerkt. Hij noemde Klaas een vent die met hart en ziel opkomt voor mensen die het lastig hebben in de samenleving. En veel burgers zien daar een heleboel niet van. Maar Klaas was echt een buffelaar. Die heeft daar ontzettend hard aan getrokken. En hij heeft heel veel werk verricht voor de nieuwe wetgeving voor de sociale werkvoorziening.

Klaas heeft samen met twee collega's ervoor gezorgd dat het armoedepact er kwam. Dat in 2009 samen met de gemeenten Pekela en Bellingwedde opgezet is. Hij heeft ook heel veel energie gestopt in een lobby naar Den Haag voor extra middelen voor uitvoering van de participatiewet. Want Oost-Groningen heeft een heel bijzondere positie als het over de sociale kant gaat, veel mensen die van een uitkering leven, veel mensen die achterstand hebben, en daar heeft Klaas zich enorm voor ingezet. Meijerman noemt zijn vertrek een gemis voor de streek.

Klaas zelf sprak van een hele mooie middag. Hij heeft heel veel mensen de hand kunnen schudden met wie hij de afgelopen 8 jaar samen heeft gewerkt. Heel veel mooie dingen zijn vooral met een heleboel andere mensen tot stand gebracht, en daar heeft hij hele prettige herinneringen aan. Dat er daarnaast hele mooie woorden van waardering werden uitgesproken deed natuurlijk ook goed.

Waar Klaas erg veel plezier aan heeft gehad was het verbinden en vernieuwen. Daar waar zich bepaalde vraagstukken voordoen kijken hoe je samen met andere mensen daarin iets op gang kunt brengen dat tot oplossingen of tot verbeteringen leidt. Dat vond Klaas het mooiste, altijd op zoek naar hoe het beter kan. Kunnen we een bepaalde probleem oplossen, en dat samen met andere mensen doen. In een nieuwe situatie was dat zeker een uitdaging.

Hoe bent u in de politiek gerold? "Van huis uit heb ik meegekregen dat je altijd moet omzien naar mensen die het moeilijk hebben. Toen Den Uyl in de zeventiger jaren zijn vlammende betogen hield ben ik lid geworden van de Partij van de Arbeid. Omdat Den Uyl het altijd op een mooie manier kon verwoorden sprak mij dat erg aan. Zo ben ik er eigenlijk in geraakt".

Klaas was eerst werk in het afdelingsbestuur gaan doen. In Havelte en de gemeente Anloo heeft hij in het afdelingsbestuur gefunctioneerd. In 1988 was de verhuizing naar Veendam en was Klaas een tijdje minder actief. Maar in 2006 kwam hij in één keer in de gemeenteraad en werd ook in één keer wethouder. Klaas komt oorspronkelijk uit Stadskanaal. Een kind van de Veenkoloniën, zoals hij zegt.

Overigens kreeg Klaas nog kort voor zijn afscheidsreceptie in een mail van een partijgenoot in Den Haag het bericht dat er een Gronings pact is gesloten, speciaal vanwege de ernst van de noodzaak in deze regio.