Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeer druk bezochte afscheidsreceptie wethouder Klaas Steenhuis

Door op zondag, 6 juli, 2014 - 16:00

VERBINDEND - Vrijdagmiddag bezochten heel veel mensen in vanBeresteijn de afscheidsreceptie van Klaas Steenhuis als wethouder. Vooraf had Klaas wel veel mensen verwacht, maar dit was voor hem overweldigend. Hij kon het zelf moeilijk inschatten hoeveel het er waren, maar de zaal was afgeladen vol. Er stond een lange dubbeldikke rij tot in het foyer om de handen te schudden.

Het mooiste vond Klaas het om in bepaalde vraagstukken altijd op zoek te zijn naar hoe het beter kan, een bepaalde probleem oplossen of verbeteren, en dat samen doen met andere mensen. Klaas werd een sociaal-democraat in hart en nieren genoemd, altijd strijdbaar op de inhoud. En een sociaal bewogen bestuurder. Welzijn minded, betrokken, verbindend en dichtbij waren ook enige sleutelwoorden.

Voor zijn wethouderschap was Klaas werkzaam in het welzijnswerk. En daar is hij nog steeds in betrokken. In een ver verleden is Klaas politieagent geweest, en ook al vanuit sociale bewogenheid kijkend naar de situatie. Oud-burgemeester Ab Meijerman had als docent in een maatschappelijke werkopleiding Klaas ooit als leerling gehad. Maar hij had niet verwacht hem ooit nog eens weer te zien als wethouder in de gemeenteraad. Want Klaas had geen ambities in de politiek getoond.

Verschillende sprekers memoreerden in hun toespraken de verdiensten van Klaas. Woorden van waardering werden door burgemeester Sipke Swierstra en collegae wethouders uitgesproken. Oud-collega en gedeputeerde Marianne Besselink uit Bellingwedde, en Hennie Hemmes van Pekela waren door Klaas zelf uitgenodigd voor een speech. Samen met hun had Klaas in 2009 het Armoedepact opgezet, een gemeenschappelijk convenant om armoede en maatschappelijke uitsluiting in Pekela, Bellingwedde en Veendam aan te pakken.

Hemmes gaf aan Klaas eerder een socialist te vinden dan een sociaal-democraat. Een regelrecht compliment van de SP'er. In ieder geval voerde Klaas een wet uit die anders is, en als sociaaldemocraat moest slikken dat er links en rechts wordt afgebroken. Maar er desondanks toch wat van ging maken. Pragmatisme vanuit een andere zijde bezien.

Ook voerde Klaas zelf nog het woord. In zijn afscheidsrede memoreerde hij aan de lobby in Den Haag bij de Staatssecretaris Jette Klijnsma om extra middelen voor de uitvoering van de participatiewet. Kort voor zijn afscheidsreceptie had hij van een partijgenoot uit Den Haag nog een mail ontvangen dat er een Gronings pact is gesloten, vanwege de ernst van de noodzaak speciaal in deze regio. Klaas sprak zijn hoop uit dat er voor Oost-Groningen daadwerkelijk iets komt waarmee de hoge werkloosheid kan worden bestreden.

In zijn toespraak vroeg Klaas zich nog af waar het aan ligt dat er minder klanten naar de kredietbank gaan, en de voedselbank er steeds meer krijgt.

Na 8 jaar heeft Klaas zijn functie als wethouder neergelegd, maar naar verwachting blijft hij binnen het sociale domein nog actief.


Voor meer foto's, zie fotoalbum