Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaaroverzicht 2014 - juli

Door op vrijdag, 26 december, 2014 - 06:00

20140704_Afscheidsreceptie_wethouder_Klaas_Steenhuis_IMG_5045.JPG

Samengesteld door Bianca Kor

Druk bezocht afscheid wethouder Klaas Steenhuis
Op 4 juli is in vanBeresteyn afscheid genomen van PvdA-er Klaas Steenhuis als wethouder van Veendam. Bijzonder veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om Steenhuis de hand te schudden. De zaal was afgeladen vol. Er stond een lange dubbeldikke rij tot in de foyer.

Braintrainer voor Veenkade
Stichting Vrienden van Zorggroep Meander heeft de cliënten van de Veenkade een Braintrainer Plus gegeven. Deze laagdrempelige spelcomputer wordt gebruikt voor geheugentraining bij ouderen met geheugenproblematiek.

Night of the Guitars met Oranje Topping
Door een enorme wolkbreuk is zaterdag 5 juli The Night of the Guitars met enige vertraging van start gegaan. De aftrap werd verricht door de bands Lefthand Freddy en King of the World. Door een tweede plensbui werden de gebruikelijke setpauzes bij Night of the guitars overgeslagen en kon het publiek tweeënhalf uur achterelkaar genieten van de muziekkeuzes van de plaatselijke beroemdheden.
Door het succes van het Nederlands elftal op het WK voetbal werd besloten de kwartfinale tegen Costa Rica op een groot scherm te vertonen.

20140704_Koelboxwagen_voor_Voedselbank_IMG_4755.JPG

Mensen van Voedselbank Veendam-Menterwolde blij met koelboxwagen
Vrijdag 4 juli is de nieuwe bus voor de Voedselbank Veendam-Menterwolde gepresenteerd, een Peugeot Boxer. Met de oude bus is 4 jaar gereden en was nodig aan vervanging toe. Bovendien mocht de voedselbank wegens het ontbreken van een koelwagen gekoeld voedsel niet meenemen uit het centrale depot van Meppel.

Sfeervol en gezellig buurtfeest in Noord
Bij de WOP, de Wijk Ontmoeting Plaats bij buurthuis Noord-Oost (Dr. Bosstraat) werd vrijdagmiddag 4 juli een feest gehouden voor de hele buurt. Afgelopen jaren werd aan het eind van de zomervakantie altijd een waterfeest gehouden bij de vijvers aan de Meezenbroekstraat maar nu was er gekozen voor een feest bij de Wijk Ontmoeting Plaats, aan het begin van de zomervakantie. De kinderen konden zich uitleven op de springkussens en er traden lokale artiesten op. Ook stond er een suikerspinkraam en een ranjakoe waar gretig gebruik van werd gemaakt.

Gemeentebestuurders, ambtenaren en wijkbewoners op 'dievenpad'
Gemeentebestuurders, ambtenaren en wijkbewoners van de gemeente Veendam gingen woensdagavond 9 juli 2014 samen met de politie langs deuren en ramen in wijk Noord van Veendam. Onder het motto ‘Nederland gaat voor goud! Inbrekers ook...Geef ze geen kans!' controleerden zij voorafgaand aan de halve finale van het Nederlands elftal of woningen, en garages goed afgesloten waren. In totaal werden bijna 50 oranje voetjes neergelegd bij woningen die je makkelijk kon binnenkomen of waar je eenvoudig spullen kon wegnemen.

Summerfun
Tijdens de zomervakantie organiseerde welzijnsinstelling Compaen weer allerlei activiteiten voor de kinderen tijdens Summerfun. Op het programma o.a. kanoën, knutselen, filmkijken en suppen.
Summerfun werd voor de 14de keer gehouden.

20140607_Prokkelen_in_centrum_Veendam_IMG_6980.JPG

Prokkelmarkt Veendam wint Zilveren Prokkel 
Op vrijdag 27 juni vond tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht de prijsuitreiking van de Gouden Prokkel plaats. Prokkelen staat voor prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Juryvoorzitter Gerdi Verbeet reikte de tweede prijs, een Zilveren Prokkel, uit aan de Prokkelmarkt in Veendam.

Sprookjesdag in het centrum
Tijdens sprookjesdag in het centrum kwamen veel kinderen verkleed. Er werden spelletjes gedaan en er waren verschillende interactieve voorstellingen.

Jongste raadslid vertrekt uit Veendammer gemeenteraad
Het jongste raadslid van Veendam, Madeleine van Woerkom (22) maakte in juli bekend dat ze bij haar partij, Gemeente Belangen,vertrekt. Na het behalen van haar Bachelor Psychologie aan de RUG, was zij met een selecte groep ingeloot voor de masteropleiding Psychologie aan de Universiteit van Utrecht. "Een uitdagende master met daarbij een interessante stageplek, is een mooie kans om mezelf verder te ontwikkelen en die kans moet ik mezelf gunnen", aldus Madeleine.

Logeerhuis De Molenweide voor mensen met een verstandelijke beperking
Aan de Molenwijk vestigde in juli het Logeerhuis De Molenweide. Het logeerhuis biedt logeerruimtes aan mensen met een beperking. Het is een kleinschalig logeerhuis in een rustig straatje op de grens van Veendam en Wildervank. Het logeerhuis is in een natuurlijke omgeving gelegen, met veel rust en ruimte.

20140715_Huldiging_medaillewinnaars_Special_Olympics_IMG_7087.JPG

Huldiging medaillewinnaars Special Olympics in raadszaal
In een volle Raadszaal heeft wethouder Henk Jan Schmaal in zijn functie als locoburgemeester op 15 juli dertig sporters gehuldigd die deel hadden genomen aan de Nationale Special Olympics. Deze sportmanifestatie staat open voor mensen met een verstandelijke beperking. De Special Olympics heeft op 13, 14 en 15 juni in Heerenveen en Sneek plaatsgevonden met 2000 deelnemers. In 20 verschillende sporten hadden de spelers het tegen elkaar opgenomen.

Flash Jeugdweekend
Van vrijdag 6 juni t/m zondag 8 juni vond het jaarlijkse Flash Jeugdweekend plaats. Het weekend had als thema de boerderij. Zo moesten de groepjes o.a. in het bos op zoek gaan naar afbeeldingen van dieren die op een boerderij zijn te vinden. Ook de maaltijden hadden een boers tintje met een stamppot op het menu.

Veendammer omgekomen bij vliegramp Oekraïne
Bij een vliegramp in Oekraïne komen 298 mensen om het leven, waaronder een oud-inwoner van Veendam.

Vakantiemarkten 2014
Maandag 21 juli was de aftrap van de jaarlijkse serie vakantiemarkten. Zo'n 150 kooplieden probeerden hun waar aan de man te brengen waarbij ze gedurende een groot deel van de dag hinder ondervonden van de regen. Op de diverse podia werd opgetreden door Max en Maxime, Jacob Molema, Duo Die 2, Ben Hendriks en Henk Harders.

20140728_Ghana_02.jpg

Wia Huisman-Smeenk en dochter Janneke naar Ghana
In juli is Wia Huisman-Smeenk (Consulent Leesbevordering en Informatievaardigheden Bibliotheken Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Menterwolde, Oldambt, Pekela en Veendam) drie weken naar Ghana geweest om Biblionef Ghana en de scholen te adviseren op het gebied van leesbevordering. Haar dochter Janneke Huisman, leerkracht op SBO het Keerpunt in Utrecht, heeft Wia begeleid. Wia was al eerder als vrijwilligster voor Biblionef Nederland aan de slag geweest. Ze heeft in 2011 en 2012 samen met haar collega Wil de Jong twee bibliotheken opgezet in Adawso en Okorase (Ghana) en een bibliotheek in Kenia.

€ 1050,- voor bewonersreisje Huize Sint Franciscus
De heer J. Oldenkamp, provinciaal ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds, overhandigde woensdag 30 juli € 1050,- aan woon- en zorgcentrum Huize Sint Franciscus in Veendam.
Het bedrag werd beschikbaar gesteld door het premieplan dat (kleine) activiteiten en projecten gericht op het welzijn van ouderen meer slagkracht geeft door de opbrengst van geldinzamelingsacties te verdubbelen.
Activiteitenbegeleidster Karin Orsel had samen met vele vrijwilligers van Huize Sint Franciscus een rommelmarkt georganiseerd om het jaarlijkse bewonersreisje voor de bewoners te kunnen realiseren (zonder sponsoractiviteit zouden de kosten te hoog zijn). Dit initiatief verrijkt het leven van ouderen en versterkt de onderlinge banden.