Overslaan en naar de inhoud gaan

Wisseling kunstwerken Galerie Rendez-Vous op een zonnige dag

Door op zaterdag, 5 juli, 2014 - 09:00

Terkst Bianca Kor
Foto's Henk Drenth

KUNST - Iedereen die door het centrum loopt, is het opgevallen dat leegstaande winkelpanden zijn opgevrolijkt door kunstwerken, keramiek of foto's.

Een keer in de acht weken vindt er een wisseling plaats van kunstwerken van Galerie Rendez-Vous van amateurkunstenaars. Op vrijdag 4 juli vond er weer een wisseling plaats.

Eerder dit jaar was er besloten om eens in de zes weken de kunstwerken te wisselen maar de praktijk wijst uit, dat dat wel erg snel is. Vandaar dat dit nu om de acht weken plaats vindt want er komt heel veel bij kijken zoals het uitzoeken van de kunstwerken en overleggen met de amateurkunstenaars.

Van de eerste groep die exposeerde blijven Janneke Kraai met een nieuwe serie schilderijen, Annie Kuiper met nieuw/ander keramiek, Nieske Siepel met andere foto's en Ida ten Berge met een nieuwe collectie sieraden vertegenwoordigd. De nieuwe mensen zijn Dick de Bok, Siena Middel, Sue Berendsen en Anneke Doorman alle vier met schilderijen, en Suzy Holloway met sieraden.

Het idee om kunst ten toon te stellen, kwam van Wilma Kruizinga.
Iedereen kan zich aanmelden bij Wilma door foto's te sturen van datgene dat hij of zij maakt. 'Dit pand was van mijn zus en stond al enige tijd leeg. Het is het voormalige Livera pand. Ik vond dat er iets mee moest worden gedaan en toen kwam ik op het idee om hier kunst ten toon te stellen. "Wij maken een selectie van alles dat we binnen krijgen. Het gaat hierbij om schilderijen, keramiek, sieraden en foto's. Ook verwerken we zijde en wol tot stola's en sjaals (punchen). Bij elke wisseling houden we vast aan een bepaald thema of kleur. Dat ligt er aan wat we binnen krijgen en daar maken we, samen met een team, een selectie van".

Annie Kuiper is 85 jaar en heeft al jarenlang veel plezier in het ontwerpen van keramiek.'Ik ben in Groningen begonnen bij het kunstcentrum en de liefde voor kunst is altijd gebleven. Ik ben benaderd door Galerie Rendez-Vous om mijn kunstwerken ten toon te stellen, aangezien ik geen internet heb. Thuis kan ik in alle rust werken. Ik ben geïnteresseerd in architectuur en daar put ik mijn creativiteit uit.'

Suzy Holloway maakt sieraden. 'Ik heb jarenlang op een cruiseschip gewerkt en ik heb uit landen van over de hele wereld inspiratie opgedaan om sieraden van kralen te maken.'

Nieske Siepel doet aan fotografie. "Ik ken de eigenaresse persoonlijk. Op een verjaardag kwam het idee om kunst ten toon te stellen in dit leegstaande pand". Nieske is vanaf 2006 intensief met fotografie bezig. "Ik heb op www.zoom.nl regelmatig mijn foto's geplaatst. Daar kreeg ik reacties op van allerlei mensen en daar heb ik veel van geleerd. Mensen gaven soms ongezouten hun mening en anderen gaven tips over hoe ik mijn foto's (nog) beter kon maken. Je kunt denken aan tips over belichting of compositie." Nieske maakt veelal foto's in de natuur. Vogels vindt ze interessant maar ze heeft ook van zeer dichtbij gefotografeerd. "Ik heb bijvoorbeeld een close-up foto gemaakt van het oog van een vlieg."

Vanaf vrijdag 4 juli is de nieuwe expositie voor belangstellenden te bezichtigen. Ondanks dat het op deze dag warm is, is de temperatuur in de expositieruimte aangenaam. De ruime is mooi aangekleed met schilderijen, sieraden en foto's. Vooraan in de ruimte ligt documentatie over activiteiten in Veendam.


Voor meer foto's, zie fotoalbum