Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeersmaatregelen Beneden Oosterdiep

Door op vrijdag, 4 juli, 2014 - 16:20

MAATREGELEN - Het college van Veendam heeft naar aanleiding van een petitie van bewoners van het Beneden Oosterdiep besloten een aantal maatregelen te treffen om de leefbaarheid in het gebied te vergroten. In de petitie vragen de bewoners aandacht voor de gevoelde overlast van (vracht)verkeer, waardoor volgens hen de leefbaarheid en rust in het geding zijn.

Verkeerstellingen
Komend najaar gaat de gemeente opnieuw het aantal voertuigen meten dat gebruik maakt van het Beneden Oosterdiep. De aanbieders van de petitie verwachten dat door de komst van een tweede supermarkt in Autorama de verkeersdrukte toeneemt.

Onderzoek naar Transportweg
De gemeente verwacht dat in 2016 groot onderhoud uitgevoerd wordt op het deel van het Beneden Oosterdiep tussen het Beneden Dwarsdiep en de Voormolenstraat. Bij de voorbereiding hiervoor zal de gemeente (laten) onderzoeken of de Transportweg een deel van de verkeersfunctie van het Beneden Oosterdiep kan vervullen. Dan zou minder verkeer van het Beneden Oosterdiep gebruik hoeven te maken en kan deze weg wellicht ook een minder belangrijke functie krijgen. Bij de voorbereiding van het groot onderhoud zal nadrukkelijk aandacht zijn voor het type asfalt dat gebruikt gaat worden, waaronder zogenaamd ‘stil' asfalt. Ook wil de gemeente dan onderzoeken of een deel van de huidige parkeerplaatsen bij het Beneden Oosterdiep ter hoogte van Autorama verplaatst kan worden.

Bevoorrading winkels Autorama
De aanbieders van de petitie willen graag dat alle winkels in de Autorama bevoorraad worden vanaf de Dr. Bosstraat. De gemeente zal op korte termijn overleggen met de eigenaar van Autorama en enkele bedrijven die in dit complex gevestigd zijn of de bevoorrading en de logistiek verder verbeterd kunnen worden. Dat kan de verkeersdruk op het Beneden Oosterdiep ook enigszins terugbrengen. In het overleg met de eigenaar van Autorama wil de gemeente ook bespreken of en zo ja hoe de verkeerscirculatie op het parkeerterrein verbeterd kan worden.

Reeds genomen maatregelen
Een deel van de klachten van de bewoners heeft betrekking op het dicht langs de woningen rijden van vrachtauto's, die vanaf de Voormolenstraat het Beneden Oosterdiep oprijden. In het kader van de werkzaamheden voor de duurzaam veilige inrichting van Veendam Noord zijn de bochten bij de betreffende aansluiting verruimd. Daarmee wordt bereikt dat het vrachtverkeer meer manoeuvreerruimte heeft, waardoor minder dicht langs de woningen aan het Beneden Oosterdiep gereden wordt.