Overslaan en naar de inhoud gaan

Veenkoloniaal Symfonie Orkest steelt de show in Veendam

Door op dinsdag, 1 juli, 2014 - 11:36

Tekst Jacob Kuipers
Foto's Willem van der Werf en Henk Drenth

CONCERT - Afgelopen zaterdagavond vond in het centrum van Veendam een schitterend klassiek concert plaats. Het Veenkoloniaal Symfonie Orkest, met dirigent Lubertus Leutscher aan het 'roer' was neer gestreken in 'hartje' Veendam. Langzaam aan verzamelden de muziek liefhebbers zich in de Parkstad tegenover het cultuurcentrum vanBeresteyn. De meegenomen stoeltjes werden netjes klaargezet en iedereen vond een mooie plek om van deze muziek te genieten. Ook oud-burgemeester Ab Meijerman was er samen met zijn vrouw.

Ook al hou je niet van klassieke muziek, als je er lang genoeg naar luistert word je er 'verliefd' op. Uw verslaggever heeft dan ook een mooi muurtje opgezocht, om daar te gaan zitten en niet gestoord te worden en elke noot op je in te laten werken. En warempel, hoe langer ik daar zat, hoe mooier de muziek werd. De wonderen zijn dus de wereld nog niet uit. Ik werd ook een beetje 'verliefd' op deze muziek. In algemene zin werd er op deze muziekavond ademloos geluisterd naar het Veenkoloniaal Symfonie Orkest.

Maar naar gelang de eerste helft vorderde (om in voetbaltermen te spreken) was er ineens een golfbeweging te horen. Dan weer laag en plotseling kwamen de hoge noten ten gehore. Schitterend spel dus van Leutscher en zijn ploeg. Muisstil werd het dan ook op het plein. De muziek ging door 'merg en been'. Na de pauze zat er meer beleving in het muziekspel. En de 'golfbewegingen' werden steeds groter. De ploeg van Leutscher haalde alles 'uit' de kast en na mate de avond vorderde steeg het Veenkoloniaal Symfonie Orkest naar grote hoogtes.

En voor de muziekliefhebbers was het 'smullen' geblazen. Het handje geklap was dan ook niet van de lucht. Het tromgeroffel vergezelde de muziek en Lubertus pakte dan ook gelijk het voortouw en stuwde zijn ploeg naar grote hoogtes. Hij zwaaide met zijn armen tot dat hij er bijna bij neer viel. De toon was gezet, het Veendammer publiek had het niet meer en wederom gingen de handjes op elkaar. Dirigent Leutscher in zijn kompanen schakelden van hoge- naar lage tonen. En in de laatste minuten ging nog even alles 'uit de kast' en het orkest sloot af met een schitterend serenade. Land Of Hope And Glory.


Fotoalbum: