Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammers voorkomen sluiting school in Gambia

Door op zaterdag, 21 juni, 2014 - 08:32

GAMBIA - Het Veendammer echtpaar Fred en Ivonne Hulsebos van stichting Kinderhulp Gambia hebben op 11 juni jl. wederom met hun stichting die al sinds 2003 actief is een nieuwe school geopend in Gambia en daarmee de toekomst van 208 kinderen zeker gesteld.

In Gambia bestaat geen leerplicht. De overheid bouwt scholen maar heeft veel te weinig middelen om voldoende te bieden en resultaat te behalen. Op initiatief van de bevolking worden er met gemeenschapsgelden kleine eenvoudige scholen gebouwd, om zoveel mogelijk kinderen te kunnen onderwijzen. De meeste van die scholen zijn in slechte staat, zo ook in Santo Su.

Hier troffen Fred en Ivonne in december 2012 de Santo Su Nursery school, of wel kleuterschool, in erbarmelijke omstandigheden aan. Fred zegt het dak was net als een opgerold sardineblikje van dun aluminium Er waren 4 klassen met de afmeting van slechts 5 x 3 meter. De klassen waren volgepropt met wel 75 kinderen in de leeftijd tot 7 jaar.

Ons was gevraagd om het dak te vervangen en een kwastje verf. Ivonne vult aan als we iets doen dan doen we het goed en omdat de regering dreigde met sluiting vd school hebben we onze hulp aangeboden. Er waren goede leraren en meer dan genoeg kinderen en de school is geregistreerd. Stel deze school had moeten sluiten dan betekende dit voor 208 kinderen thuis zitten en dus geen goede eerste stap naar onderwijs. Dit wilden we gewoon voorkomen!

Er zijn in Gambia zoveel kinderen die graag naar school willen en deze kans op ontwikkeling verdienen! Stichting kinderhulp Gambia wil hieraan bijdragen door oa het bouwen van scholen, waardoor er een goede en structurele bijdrage aan het onderwijs en de ontwikkeling van The Gambia kan worden geboden. De scholing van alle kinderen ter wereld is een van de Millennium Ontwikkelingsdoelen die regeringsleiders wereldwijd zijn overeengekomen. De ambitie is dat in 2015 alle jongens en meisjes ter wereld naar school gaan.

Thuis in Veendam zei het Veendammer echtpaar tegen elkaar, oude gebouw renoveren is prima maar er moet daarnaast ook een nieuw schoolgebouw komen met grotere klassen. Want 4 of 5 kinderen op 1 m2 dat kan en mag niet. 2 vliegen in 1 klap dus.

Jan 2013 werd via internet met een locale aannemer Gigo Construction contacten gelegd. Er moeste een nieuwe school komen met 4 klassen van 6 x 7 m. degelijk en duurzaam. Gelukkig kregen ze een mooie en goede tekening en een offerte die fair was. De insteek was snel nog wat acties voeren en wat sponsoren benaderen en daarna snel bouwen want de regering had ze 6 maanden gegeven om sluiting te voorkomen.

Helaas zegt Fred moesten we in februari een flinke stap terug doen. Ivonne kreeg borstkanker en dat had uiteraard de 1e prioriteit. Ivonne vult direct aan: Gambia hield me op de been in de slechte dagen van de chemo. Ik had hulp toegezegd en wilde woord houden. Ik zei keer op keer ; Ik wil en moet nog naar Gambia!

Ivonne vertelt vol trots en met een grote glimlach. Het was dus extra groot feest voor ons en onze Gambiaanse vrienden toen we weer een voet zette op Gambiaanse bodem begin 2014. Nadat we gelukkig wat extra tijd gekregen hadden van de regering is op 7 jan is het contract getekend bij Gigo constructies en al op 9 jan op Fred zijn verjaardag begon men met de bouw van de nieuwe school. Elke week kregen we foto's en we konden onze ogen niet geloven het werd zelfs mooier als dat we gedacht hadden. In Nederland bleven we tussendoor materialen inzamelen voor de school en die zijn in april verstuurd met een container.

11 juni was een hele speciale dag. We gingen al naar Gambia met in de koffers 160 kilo. Schommels, awards, ballonnen, en voor ieder kind een alle leraren en mooi T-shirt als herinnering.

De dag van de opening zelf was er een om niet snel te vergeten. Veel emoties maar ook vreugde want 208 kinderen kregen hun nieuwe school. Hier deden we het voor.

Een officiële opening verteld Fred, betekend in Gambia veel toespraken en kost heel veel tijd. Maar door eerdere ervaringen zeiden we t begint om 09.00 uur. 11.00 uur waren we zelf aanwezig. Beide in locale kleding (gekregen van hun sponsordochter Ousman). Bij aankomst waren de vrouwen al druk aan het koken voor de 200 kinderen, ouders en de 200 gasten. De kleuters netjes zittend in de schaduw deden om beurt hun liedjes en na de toespraken kwam het moment van overdracht. Ivonne mocht het lint doorknippen en zo werd de school overgedragen aan de locale bevolking. Daarna was er een gezamenlijke locale feest lunch bestaande uit rijst en kip. Maar ook veel locale dans en muziek. Voor iedereen een geslaagde dag.

Fred zegt de school is super geworden, men heeft stroom en ventilatoren, plavuizen en Nederlandse schoolmeubeltjes. Maar ook hebben we gezorgd voor een kleine speeltuin, met schommels , duikelrek en 3 tweede hands wipkippen. Maar we zijn nog lang niet klaar. Ivonne zegt er moet meer komen, goede toiletten met water. Een veilige omheining met toegangspoort, een paar laptops, sponsoren van de kinderen die nu nog niet naar school kunnen omdat de ouders het schoolgeld van 25 euro per jaar niet kunnen missen. Dokterspost in de buurt etc. etc. Ideeën genoeg maar de centjes zijn helaas op.

Wij blijven door gaan! Wij kunnen niet zonder Gambia en de Gambiaanse kinderen niet zonder ons. Sponsoren bedankt en wilt u het initiatief van kinderhulp Gambia steunen kijk op voor meer informatie op www.kinderhulpgambia.nl