Overslaan en naar de inhoud gaan

Prokkelen NOVO bij de golfclub en tennisclub

Door op dinsdag, 10 juni, 2014 - 22:47

Tekst Sandra Zwerwer
Foto's Henk Gibcus

LAAGDREMPELIG - Van 2 t/m 7 juni werd ook de Prokkelweek in Veendam gehouden. Ook de cliënten van NOVO hebben geprokkeld. NOVO geeft aan kinderen en volwassenen verschillende vormen van ondersteuning, begeleiding en behandeling, waarbij het uitgangspunt is dat zij de regie over hun eigen leven voeren.

Prokkel heeft als het doel het verbeteren van de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Dit door het stimuleren van laagdrempelige en prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Prokkel is er zowel voor mensen met als zonder een verstandelijke beperking.

NOVO heeft verschillende locaties. Zaterdag stond de locatie Dagbesteding in het centrum van Veendam op de prokkelmarkt. De locatie Woongemeenschap heeft gegolfd en getennist.

Voor het eerst zijn er twee cliënten van de woongemeenschap op stage geweest. Normaliter gaan zij overdag naar dagbesteding binnen Novo. Eén cliënt heeft een dagje meegelopen met het personeel van de kinderboerderij. Hij heeft een grote liefde voor dieren. Het ging voornamelijk om het verzorgen van de dieren. Het eten geven, en de hokken schoonmaken.

Ons andere cliënt heeft een dag in de bibliotheek van Veendam meegelopen. Zij komt regelmatig bij de bibliotheek om boeken te lenen, want zij vindt het leuk om te lezen. Ze heeft o.a. oude boeken, die niet meer voor gebruik bestemd zijn, voorzien van een streep door de barcode om deze onbruikbaar te maken. De cliënt liep mee met het personeel in de bibliotheek. Zij was in het bijzijn van de medewerkers die de klanten te woord staan.

Het prokkelen heeft als doel de integratie van mensen met en zonder een verstandelijke beperking te bevorderen. Het woord prokkelen staat voor een prikkelende ontmoeting. De intentie van het prokkelen is de cliënten een kijkje te laten nemen in het werkveld waar zij normaal gesproken niet werken.

In de woongemeenschap van Novo wonen 27 cliënten intern, en op loop- en fiets afstand wonen 13 cliënten die ook door de begeleiding van de Woongemeenschap worden ondersteund. Van hen hebben 25 cliënten van de Woongemeenschap zaterdag geprokkeld. Er waren 10 begeleiders/vrijwilligers/stagiaires mee.

De intentie van het prokkelen met de Golfclub De Compagnie en de Tennisclub Veendam was om onze cliënten te laten kennismaken met een sport die zij niet beoefenen. Veel cliënten sporten, maar zijn lid van sportclubs die voor mensen met een verstandelijke beperking zijn.

Na een warm ontvangst met een ijsje van de leden van de Golfclub kregen de cliënten uitleg over het gebruik van de golfclubs om vervolgens een balletje te putten en een klein parcours af te leggen. Tussendoor hebben we op het terras van de Golfclub nog wat gedronken. Er was een groep leden van de Golfclub die per groepje uitleg hebben gegeven. De beginselen van het golfen ging de cliënten goed af.

Vervolgens zijn we naar de Tennisclub in Veendam gegaan. Hier werden we ontvangen door het tennisteam de Panties met frisdrank en nootjes. De heren van de "Panties", zoals ze zichzelf noemen, gaven aan 5 groepen uitleg over de basishoudingen van het Tennis. Het werd op een leuke manier gebracht, o.a. met veel waterplezier (een bekertje op een tennisracket die de andere cliënten en begeleiders er met tennisballetjes af moesten zien te gooien).

De dag werd afgesloten met een heerlijke barbecue bij de Tennisclub.

Zowel de cliënten als begeleiding en de vrijwilligers hebben genoten van deze leuke prokkeldag, en we zien uit naar volgend jaar!

De dag is mede mogelijk gemaakt door sponsoren zoals de C1000, bakkerij Geertsema, Gieterij Borcherts en ijsjes van ijscokar Steekjelos.

Dat het prokkelen tijdens het pinksterweekend viel was een toevalligheid.

Het prokkelen is een landelijk gebeuren en er hebben veel instellingen aan meegedaan. Zie voor meer informatie www.prokkel.nl. Voor meer informatie over NOVO, bezoek de website.

Het leuke is dat de Prokkel in Veendam een van de vijf landelijke genomineerden is voor de Gouden Prokkel. Op vijf plaatsen is door de landelijke Prokkel organisatie een bezoek gebracht aan een Prokkelmarkt en andere prokkelactiviteiten. De staatssecretaris Martin van Rijn gaat samen met juryvoorzitter Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer de winnende gemeente bezoeken om de prijs te overhandigen. Uit meer dan 350 Prokkels is ook die van Veendam gekozen.


Voor meer foto's, zie fotoalbum