Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaaroverzicht 2014 - juni

Door op donderdag, 25 december, 2014 - 06:00

20140603__school.jpg

Samengesteld door Bianca Kor

Presentatie nieuwe participatieraad
Begin juni werd de nieuwe participatieraad gepresenteerd. Een adviesorgaan dat gevraagd en ongevraagd de gemeente adviseert over onderwerpen uit het sociale leven van Veendam.

Na een lange periode een coalitieakkoord voor Veendam
Gemeentebelangen, CDA, VVD, D66 en ChristenUnie bereikten op 2 juni overeenstemming over de inhoud van een coalitieakkoord met de titel: 'Open, dienstbaar en toekomstgericht.'

Lunchfietstocht ambtenaren
Begin juni werd de jaarlijkse Lunchfietstocht gehouden. Tientallen ambtenaren van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de omgevingsdienst Groningen, Waterschap Hunze en Aa's en de Kompanije genoten op een bijzondere manier van hun lunch. Ze fietsten tussen 12.00 en 13.00 uur een route langs elkaars kantoren en ontvingen bij elk kantoor een deel van hun lunch.

Veel talenten bij disrictskampioenschappen
De districts Jeugd Kampioenschappen (DJK), bestemd voor jeugdleden in het district Groningen/ Drenthe, leverden in de eerste week van juni sterke winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën. Zij mochten zich een jaar lang Districts Jeugd Kampioen noemen. De organisatie lag in de handen van TC Veendam.

20140607_Prokkeldag_Novo_DSC8409.jpg

Prokkelen NOVO bij de golfclub en tennisclub 
Van 2 t/m 7 juni werd de Prokkelweek in Veendam gehouden. Ook de cliënten van NOVO hebben geprokkeld. NOVO geeft aan kinderen en volwassenen verschillende vormen van ondersteuning, begeleiding en behandeling, waarbij het uitgangspunt is dat zij de regie over hun eigen leven voeren. NOVO heeft verschillende locaties. Zaterdag 7 juni stond de locatie Dagbesteding in het centrum van Veendam op de prokkelmarkt. De locatie Woongemeenschap deed mee aan golfen en tennis.

Prokkelen in Veendam
Op zaterdag 7 juni werd in het centrum een geslaagde prokkelmiddag gehouden. Allerlei (zorg)organisaties en instellingen werkten samen om mensen met een beperking in het zonnetje te zetten. Tegelijk werden de Veendammers uitgenodigd om te komen kijken op de informatiemarkt, samen een leuke activiteit te doen of kennis te nemen van nog niet ontdekt talent.

Lentedagen Veendam goed bezocht
De Lentedagen tijdens de pinksterdagen werden voor de derde keer gehouden. Er was een hobby- en creativiteitshoek en in de muziektent: het podium voor lokale talenten en gevestigde namen met o.a. Sikkom Kult, de band rondom zangeres Irene Wilkens en een optreden van Gerry Wolthof. Voor de kinderen stonden er speeltoestellen en luchtkastelen. Naast alle activiteiten was weer een warenmarkt waar diverse stands waren ingericht en er waren workshops te volgen.

Eindresultaten examen Winkler Prins Veendam
Directie en medewerkers van Winkler Prins, openbare school voor voortgezet onderwijs in Veendam, waren dit jaar heel blij met de behaalde resultaten van de examenkandidaten vmbo kader/ basis, mavo, havo, vwo (atheneum en gymnasium). De goede resultaten waren te danken aan de grote inzet van de leerlingen en hun docenten én het ingezette beleid om leerlingen beter voor te bereiden op de verzwaarde exameneisen (bijv. intensieve examentrainingen).

20140612_opening_ duiventil_DSC8941.jpg

Feestelijke en zonnige (her)opening Duiventil Ommelanderwijk
Op donderdag 12 juni vond de feestelijke (her)opening plaats van peuterspeelzaal De Molenwiek. De peuterspeelzaal zat voorheen in buurthuis De Molenwiek maar heeft een plekje gevonden in basisschool de Ommewending en maakt onderdeel uit van het peuterspeelzaalwerk van Compaen, en is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2½ tot 4 jaar. Wethouder Wierenga onthulde de nieuwe naam: Duiventil.

Veendammers toppers rennen de Alpe d'Huez op voor Alpe d'HuZes!
Twee fanatiekelingen van Team ATC uit Veendam/Wildervank/Emmen beklommen in juni met heel veel andere renners (en fietsers) de berg Alpe d'Huez voor Alpe d'HuZes?!! En dit alles onbaatzuchtig om kanker de wereld uit te helpen.

Veel belangstelling Open Torendag
Op zaterdag 14 juni vond de Open Torendag plaats. Het publiek kon kennis maken met de binnen- en de buitenkant van de toren en het carillon. Een deel van de bezoekers kwam gericht naar de toren, anderen werden door het beiaardspel van beiaardier Sjoerd van Geuns de toren ingelokt. Velen beklommen de 61 treden naar de speelcabine en kregen uitleg over o.a. het bespelen van het carillon, de totstandkoming ervan, de klokken en de muziek.

Bootcamp voor senioren werd een groot succes
Team Sport van de gemeente Veendam verzorgde een aantal weken twee bootcamplessen voor senioren. Meer dan 20 senioren namen hier enthousiast aan deel.
De lessen vonden plaats in het Borgerswold. Stevig wandelen werd afgewisseld met verschillende oefeningen. Bij de oefeningen werdt gebruik gemaakt van wat de deelnemers onderweg tegen kwamen. Bijvoorbeeld boomstammen, heuvels, zand etc. of ze voeren oefeningen uit in tweetallen of groepjes.

20140614_Goochelaars_MG_9794.jpg

Goochelaars verbaasden winkelend publiek 
Goochelaars overspoelden zaterdag 14 juni het winkelend publiek tussen het Museumplein en het Veenlustplein. Ze haalden alles uit de trukendoos. Jong en oud genoot van dee goocheltrucs, magische shows en onvoorstelbare acts.

Echtpaar voorkwam sluiting school in Gambia
Het echtpaar Fred en Ivonne Hulsebos van stichting Kinderhulp Gambia opende op 11 juni wederom met hun stichting, die al sinds 2003 actief is, een nieuwe school in Gambia en daarmee werd de toekomst van 208 kinderen zeker gesteld.
In Gambia bestaat geen leerplicht. De overheid bouwt scholen maar heeft veel te weinig middelen om voldoende te bieden en resultaat te behalen. Op initiatief van de bevolking worden er met gemeenschapsgelden kleine eenvoudige scholen gebouwd, om zoveel mogelijk kinderen te kunnen onderwijzen. De meeste van die scholen zijn in slechte staat, zo ook in Santo Su.

Nog één keer feest aan de Langeleegte
In juni proostten tijdens het muziekfeest van radiozender Simone FM met de gelden van de sms-actie die werd gehouden om de SC Veendam te redden van de ondergang. Er traden verschillende bands/ artiesten op: Mooi Wark, Harry Slinger en Sharon Doorson.

20140621_Jaarmarkt_Ommelanderwijk_MG_0273.JPG

Jaarmarkt Ommelanderwijk weer een succes
Zaterdagmiddag, 21 juni, werd er voor de tweede keer een jaarmarkt gehouden op Ommelanderwijk. Op Ommelanderwijk en het Noorderkwartier stond een lange lint met kramen met voor elk wat wils. Ook aan de inwendige mens was gedacht en op het podium traden regelmatig lokale talenten op.

Veel bezoekers op de open dag van Nedmag
Zeker 400 bezoekers lieten zich zaterdag 21 juni in verschillende groepen rondleiden door de bijzondere wereld van Nedmag. De bezoekers werden door gidsen over het bedrijfsterrein, en door de productiegebouwen geloodst. De rondleiding voerde langs de verschillende installaties, de ingewikkelde buizenstelsels en over de loopbruggen naar de grote bassins waarin het 'gouden' goedje bezinkt.

Turfcentrale opende de deuren tijdens Tuin & Kunst Tiendaagse
De kunstenaars van de Turfcentrale hadden zaterdag 21 juni in het kader van de Tuin & Kunst Tiendaagse de deuren wijd opengezet. Een echte (cultuur)tuin heeft de Turfcentrale niet, maar de kunstwerken met de bloemen en landschappen waren uit de schappen gehaald. En sommige letterlijk buiten gezet.

Verdachte Veendammer van vier woninginbraken aangehouden
Begin juni heeft het woninginbrakenteam van de politie in Veendam en Hoogezand een 41-jarige Veendammer aangehouden. De man werd ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor in ieder geval vier inbraken in zijn woonplaats.

20140621_Midzomernachtrun_Woellust_DSC9313.jpg

55 renners op Midzomernachtrun Woellust 
Op de langste dag van het jaar organiseerde Beheerteam Woellust wederom een Midzomernachtrun. Op het programma stonden een kidsrun van 500 en 1000 meter en een run voor volwassenen van 2 en 4 kilometer. Meer dan 55 renners verschenen deze avond aan de start.

Stichting Vrienden van Meander schonk Veenkade een Braintrainer
Stichting Vrienden van Zorggroep Meander heeft de cliënten van woonzorg- en revalidatiecentrum Veenkade in Veendam in juni een Braintrainer Plus geschonken. Deze laagdrempelige spelcomputer wordt gebruikt voor geheugentraining bij ouderen met geheugenproblematiek.

Eerste lichting leerlingen BreehornGilde gediplomeerd
Landelijk is er op stageplekken in zorginstellingen een nieuw onderwijsconcept uitgerold waarbij het klaslokaal als het ware is mee verhuist. De leerlingen stappen zo het klaslokaal uit meteen de praktijksituatie in. Tijdens de stage lopen vaste vakinhoudelijke werkbegeleiders mee. En ter plekke zijn ook de docenten uit het 'klaslokaal' de stageplek ingelopen om hun leerlingen te begeleiden. Ook werkbegeleiders worden op hun beurt door de docenten begeleid. Woensdag 25 juni sloten de eerste lichting leerlingen succesvol hun BreehornGilde af.

Discoavond voor jongeren met een beperking
Op 28 juni werd er in jongerencentrum Break! Een discoavond gehouden voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoewel het aantal bezoekers aan de lage kant was, was men erg enthousiast. Men besloot elke drie maanden een disco te organiseren.

20140628_Slag_om_Noord_MG_1295.jpg

Veendam doet mee met Slag om Noord van RTV Noord
Wiebe Klijnstra van RTV Noord trok samen met een dweilorkest van dorp naar dorp om live in de uitzending bekend te maken welke tien dorpen in de zomer, in de periode 28 juli tot en met 8 augustus,  strijden om de felbegeerde titel.

Sport en spelmiddag Zeestratenwijk met voetbalclinic door Angelo Cijntje
Wijk en Buurtbeheer Zeestratenwijk had in samenwerking met de Breehorn bij de WOP zaterdag 28 juni een sportieve middag opgezet. Een hockeyclinic was op het programma gezet, en er kon worden deelgenomen aan (nieuw) oud-Hollandse spellen. Met een waterzeskamp en het lopen op bigfoots, touwtrekken, skilopen en zaklopen was er voor ieder wat wils. In samenwerking met Team Sport van de gemeente was deze middag opgezet.
De grote klapper was de voetbalclinic met oud-SC Veendam speler Angelo Cijntje.

Veteranen in Borgerswoldhoeve
In de Borgerswoldhoeve werd op zaterdag 28 juni de Nationale Veteranendag gehouden, georganiseerd door de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam. In totaal kwamen er 60 (oud-) mlitairen, hun partners en kinderen op de bijeenkomst af.

Stuntvliegen op Camp & Fly van de Veendammer Luchtvaart Club
Voor het derde jaar op de nieuwe locatie had de Veendammer Luchtvaart Club het laatste weekend van juni hun Camp & Fly. Ondanks de regenbuien werd de tweedaagse vliegshow goed bezocht. Bij mooi weer is het altijd al goed voor veel aanloop. Behalve uit Nederland waren de deelnemers uit België en uit Duitsland (Lohne, Oldenburg en Swarme) overgekomen. Het gaf de vliegshow een internationaal tintje. Op zaterdag is er ook nacht gevlogen met lampjes in de toestellen.