Overslaan en naar de inhoud gaan

Prokkelen in Veendam genomineerd voor de Gouden Prokkel

Door op zondag, 8 juni, 2014 - 17:30

ONTMOETING - Zaterdagmiddag waren er in het kader van Prokkeldag allerlei activiteiten op het Veenlustplein. Wie zin had in een potje basketbal, een ritje achter op de motor of mooie dingen maken in een van de knutselkraampjes kon dit meebeleven op de Prokkelmarkt. Dit in het kader van ‘Samen genieten en samen doen!'

Prokkel is het motto van de verstandelijk gehandicapten 3-daagse. Jaarlijks staat Nederland in het 2e weekend van juni bol van Prokkels.

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Dit om de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren. Concreet betekend dit samen leuke dingen doen, en om informatie te verkrijgen over instellingen die werken met mensen met een beperking. De informatie kon bij de kraam van een van de deelnemende instellingen worden gehaald.

In 2010 hadden de Stichting NOVO, de Zijlen, Margaretha Hardenbergschool, Paint f4 en de knutselclub Speciaal onderwijs het eerste initiatief genomen voor het starten met het Prokkelen in Veendam.

In 2014 was het programma weer breed opgezet, dankzij deelname van verschillende instellingen en organisaties.

Het Veendammer muziektalent Krystof Groen gaf een optreden met begeleiding van Margret Maas. Een wielrendemonstratie kon worden uitgeprobeerd, en na afloop was het op deze warme dag genieten van een heerlijk verkoelende smoothie. DJ Sander gaf er bijkans een houseparty bij, en voor de kleintjes was er vertier op een luchtkussen.

De Veendammer Prokkelmarkt is vorm gegeven door leerlingen en medewerkers van de Margaretha Hardenbergschool, door medewerkers van de knutselclub Speciaal onderwijs, medewerking van Mee Groningen en van Compaen, het Jongerencentrum Break, de Wijkvereniging BOV, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Studenten Team 050, On Air en door de afdeling Sport van de gemeente Veendam/Pekela.

De rondritten achterop de Harley werden verzorgd door de motorclub Black Sheep uit Delfzijl, die er ook jaarlijks bij zijn. Bij de wielervereniging Stormvogels konden de kuitspieren worden getest.

Basketbalvereniging Aquila lieten de Prokkelaars flink bewegen. In september 2013 was Aquila ook met rolstoelbasketbal gestart. Om de week wordt er op zaterdagmorgen in de Wildervanckhal getraind, en de behendigheden werden tijdens de Prokkelmiddag getoond. Ook niet-rolstoelers konden een potje rolstoelbasketballen samen doen.

In vijf plaatsen van het land werden door vijf gedelegeerden van de landelijke Prokkel organisatie een bezoek gebracht aan een Prokkelmarkt en andere prokkelactiviteiten. Maatschappelijk ondernemer Marian Geling bezocht de Prokkelmiddag in Veendam. Deze vijf plaatsen zijn genomineerd voor de Gouden Prokkel, een prijs voor de beste, gezelligste en leukste Prokkelmarkt en andere prokkelactiviteiten. Ook het aantal bezoekers is hierbij belangrijk.

De staatssecretaris Martin van Rijn gaat samen met juryvoorzitter Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, de winnende gemeente bezoeken om de prijs te overhandigen. Uit meer dan 350 Prokkels is ook die van Veendam gekozen.

Er zijn drie categorieën Gouden Prokkels. Prokkelstages, het Prokkelen in de samenleving en de Mensenrechten Prokkel. In elke categorie zijn vijf Prokkels genomineerd.


Voor meer foto's, zie fotoalbum