Overslaan en naar de inhoud gaan

Geslaagde reis Winkler Prins Harmonie

Door op maandag, 2 juni, 2014 - 18:11

Door Jack Horst

REIS - De muzikanten van de Winkler Prins Harmonie uit Veendam hebben het afgelopen weekend een geslaagde reis gemaakt naar het Tsjechische Liberec. De WPH'ers waren te gast bij het orkest van de school voor de kunst aldaar. Ze werden ondergebracht bij gastgezinnen en konden zo kennis maken met de cultuur in Tsjechiƫ.

Na een rondleiding door de school werd er vrijdag een klim gemaakt naar de op 1012 meter hoogte gelegen televisietoren op de berg Jested. Vanaf de berg was er een prachtig uitzicht over de bergrijke omgeving. In de middag was het raadhuis op het plein in het centrum van de stad aan de beurt. Na het wachten op ettelijke bruidsparen, mochten de muzikanten het gebouw betreden. Een prachtige raadszaal met houten wanden en mooie glas-in-lood ramen. Velen hebben even op de stoel van de belangrijkste man van de stad gezeten. Ook het beklimmen van de toren was mogelijk. Na 40 eenvoudige treden volgde een wenteltrap met 80 treden. Een aantal mensen heeft zijn angst overwonnen. Het uitzicht over de stad was prachtig, ook al regende het een klein beetje.

Zaterdag stond in het teken van muziek. 's Ochtends werd er intensief gerepeteerd in school door het 100-koppige orkest. Geweldig, wat een ervaring. Niet alleen voor de muzikanten, maar ook voor de dirigenten. De voertaal was Engels. Dat bleek voor geen van de muzikanten een probleem. Vooraf was er een aantal muziekstukken uitgewisseld, zodat er 5 nummers ingestudeerd moesten worden. De Veendammer muzikanten werden verrast door de choreografie die de Tsjechen bedacht hadden bij het nummer 'Oye como va'. Dansen, trucjes met instrumenten, het hoorde er allemaal bij. Na enig oefenen klonk het niet alleen geweldig, maar zag het er ook fantastisch uit. 's Middag was er nog even de tijd om de stad in te gaan. Aan het eind van de middag vertrok de bus naar de concertzaal voor de generale repetitie, gevolgd door het concert om 18.00 uur. Voor de Nederlands een ongebruikelijk tijdstip. Maar dat mocht de pret niet drukken: de orkesten hebben bij het publiek een onvergetelijke indruk achter gelaten. Dat was ook het geval bij de muzikanten. Na afloop van het concert was een feest georganiseerd in de school. Hier bleek hoe goed de integratie had plaats gevonden: de Tsjechen en Nederlanders genoten samen van deze afsluiting van een geslaagde uitwisseling. Het is de bedoeling dat de Tsjechen volgend jaar een bezoek brengen aan Veendam.