Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie Groningen zet onverminderd in op verdere verdubbeling N33

Door op dinsdag, 27 mei, 2014 - 17:14

N33 - Met het vaststellen van de zogenoemde Voorverkenning N33-midden heeft de provincie Groningen een belangrijke stap gezet om de N33 verder te verdubbelen. De provincie heeft 78 miljoen gereserveerd om de rijksweg te verdubbelen van Zuidbroek tot Appingedam en wil dat geld zo snel mogelijk kunnen investeren. Het provinciebestuur wil daarmee een belangrijke economische regio, de Eemsdelta, nog beter bereikbaar maken. Bovendien sluit ze hiermee aan bij de rijksagenda waarin het Rijk Energy Port als een belangrijke economische ontwikkeling heeft benoemd. De varianten in de voorverkenning zijn dan ook de basis om het gesprek met de eigenaar van de weg, het Rijk, nog dit voorjaar verder te voeren.

Afgelopen najaar gaf gedeputeerde Boumans bij minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan dat de regio de verdere verdubbeling van de N33 erg belangrijk vindt en dat de provincie daar 78 miljoen euro in wil investeren. De N33 is een rijksweg. Normaal zou het Rijk de aanpak van de weg moeten financieren maar het Rijk vindt verdubbeling van dit wegvak van de N33 geen prioriteit. Tijdens het overleg met de minister is afgesproken dat de provincie een ontwerp maakt voor de weg en dat het Rijk dit verkeerskundig en financieel toetst. Binnenkort overlegt de minister opnieuw met gedeputeerde Boumans aan de hand van een voorverkenning van de provincie.
In de voorverkenning zijn verschillende varianten voor de verdubbeling onderzocht.

Varianten
Er zijn zeven mogelijke varianten voor de aanpak van de N33 tot Appingedam .
Drie van deze varianten zijn daadwerkelijk een verdubbeling. Bij de overige varianten gaat het om verbeteringen van de doorstroming zoals het ongelijkvloers maken van kruisingen of combinaties van dubbelbaans met enkelbaans. Voor de provincie zijn de drie varianten die een verdubbeling mogelijk maken basis voor een verder gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit overleg zal nog voor de zomer plaatsvinden.
(vervolg volgende agenda)

Kansrijk perspectief
Verantwoordelijk gedeputeerde Mark Boumans ziet dit gesprek met vertrouwen tegemoet. ‘De verdere verdubbeling van de N33 is voor de provincie Groningen een zeer kansrijk perspectief. Het ontsluit niet alleen een economisch belangrijke regio maar geeft ook de mogelijkheid om nu in de regio te investeren. Het gaat om veel geld dat we direct kunnen uitgeven. Gezien de gesprekken met het Rijk tot nu toe zal het nog een uitdaging zijn ook de minister hiervan te overtuigen. Tegelijkertijd treft de minister een regio die staat te springen om te gaan investeren en dat signaal kan ze niet negeren.'