Regio

Een Glim en een Lach voor kinderen in Kanaalstreek Stichting zet zich in voor kinderen met gebitsproblemen
Kinderen uit de Kanaalstreek gingen naar De Kunstkot in Veendam tijdens het jaarlijkse uitje van de Stichting Glim en Lach

STADSKANAAL - Blije kinderen met gezonde tanden en kiezen. Dát is het doel van de Stichting Glim en Lach, een initiatief van de afdeling mond- kaak- en aangezichtschirurgie van het Refaja ziekenhuis. Dankzij deze stichting gingen woensdag 20 mei ruim 30 kinderen naar De Kunstkot in Veendam.

Sinds de opening van de afdeling mond- kaak- en aangezichtschirurgie in 2008 ontdekten de medewerkers een schrijnend probleem. "We zagen veel kinderen met een zeer slechte mondhygiëne en daardoor ernstige gebitsproblemen. We zijn daar best van geschrokken. Veel kinderen hebben ook angst voor de tandarts. Zodoende is de stichting glim en lach in het leven geroepen om de mondhygiëne te bevorderen van kinderen in de Kanaalstreek. Ook kwamen we erachter dat deze kinderen door de economische crisis nooit op leuke uitjes gingen. Sommige kinderen waren nog nooit in een pretpark geweest of op vakantie", aldus kaakchirurg T.F. Putters.

Jaarlijks uitje
De medewerkers besloten de handen ineen te slaan om hier iets aan te doen. Dankzij donateurs kan de stichting nu jaarlijks een uitje aanbieden voor deze kinderen uit de regio. Dit uitje combineren ze met het geven van voorlichting op het vlak van mondverzorging. De kinderen krijgen aan het einde van de dag tandenborstels, tandpasta en informatie mee over goede mondhygiëne. Later dit jaar gaan ‘preventieassistentes' van de afdeling naar de scholen van deze kinderen om daar poetsles te geven, in het kader van landelijke project ‘Hou je mond gezond!' van het Ivoren Kruis.

De Kunstkot
Woensdag 20 mei was het zover: de kinderen gingen naar De Kunstkot in Veendam. Kaakchirurg Putters was erbij: "Ze konden hier de hele middag vrij spelen: bijvoorbeeld hutten bouwen, met het springkussen of dansen in de kinderdisco. Ook konden de kinderen hun creatieve kant laten zien. Ze konden hun talenten kwijt in bijvoorbeeld pottenbakken, schilderen, tekenen en bouwen. Aan het einde van de middag was er een prijsuitreiking voor de allermooiste kunstwerken. De kinderen genoten zichtbaar. Ze waren erg enthousiast, heel mooi om te zien. Ze vonden het jammer toen het er weer op zat."

Meer informatie of aanmelden voor volgend jaar kan door te mailen naar kaakchirurgie@refaja.nl of bellen met 0599 654 740. Donaties zijn zeer welkom, het rekeningnummer is NL12ABNA 0425948587.