Regio

IC-afdeling OZG ontvangt i-Pad-app voICe Geschenk Stichting Vrienden van het LucasWINSCHOTEN/DELFZIJL - Sinds kort is de afdeling Intensive Care van de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) in het bezit van een zogenaamde i-Pad-app voICe. De i-Pad en de app zijn een geschenk van de Stichting Vrienden van het Lucas. Patiënten kunnen met de i-Pad en de app hun gevoelens uiten via iconen. Een patiënt kan bijvoorbeeld in de app aangeven waar en hoeveel pijn hij/zij heeft.

IC-patiënten zijn vaak niet in staat te spreken omdat ze aan de beademing liggen. Zij moeten met hun naasten en zorgverleners communiceren via o.a. liplezen, schrijven of het gebruik van een letterbord of laptop. Dat is heel ingrijpend. Om deze vorm van communicatie te vereenvoudigen ontwikkelde de IC-afdeling van het UMC St Radboud in Nijmegen voor patiënten de i-Pad-app voICe.

Thema's in de app
Zodra de patiënt een icoon aanklikt, wordt de betekenis hiervan hardop uitgesproken. Zo weet de verpleegkundige of specialist wat de patiënt wil aangeven. De thema's die patiënten in voICe kunnen aanklikken zijn: ‘mijn gevoelens', ‘mijn lichaam', ‘mijn behandeling', ‘mijn verzorging' en ‘mijn ontspanning'. Voor kinderen is een speciaal ontspanningsscherm ontwikkeld. Verder kunnen familieleden videoboodschappen opnemen voor de patiënt. De app leert van de keuzes van de patiënt en past zich daarop aan. Ook bevat de app een interactieve klok, een tekencanvas en een berichtensysteem.

De i-Pad-app voICe is met een slotje bevestigd op het nachtkastje van de patiënt.

Stichting Vrienden van het Lucas
Margot Willems van de afdeling IC zocht contact met de Stichting Vrienden van het Lucas of zij konden helpen bij de financiering van de i-Pad-app voICe. "De Stichting was gelijk enthousiast en wij mochten een i-Pad met de app bestellen. Super! We zijn erg blij dat dit voor onze patiënten geregeld kon worden. Het blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat deze Stichting bestaat. Wij willen de Stichting Vrienden van het Lucas dan ook hartelijk bedanken voor de i-Pad en de app."

De OZG wordt gesteund door de Vrienden van de Ommelander Ziekenhuis Groep. Zij realiseren door middel van donaties diverse projecten in het ziekenhuis. Elke locatie heeft een eigen stichting. Om het welzijn van patiënten te verbeteren en hun verblijf te veraangenamen, kan het ziekenhuis financiële ondersteuning goed gebruiken.