Overslaan en naar de inhoud gaan

Film en orgel in Grote Kerk Wildervank

Door op woensdag, 21 mei, 2014 - 12:36

ORGEL - Zaterdagavond 31 mei (aanvang 20.00 uur) gaat Gijs van Schoonhoven gedurende ongeveer anderhalf uur al improviserend de klassieke stomme film (zonder geluid) ‘Steamboat Bill' muzikaal begeleiden op het Walcker-orgel in de Grote Kerk. Dat doet hij op de wijze zoals dat vroeger in tal van theaters door gerenommeerde organisten, zoals bijvoorbeeld Pierre Palla en Cor Steyn, gedaan werd op theaterorgels. Gijs van Schoonhoven, is een ware grootmeester in dit genre en hoort zonder meer thuis bij bovengenoemd gezelschap.

In Steamboat Bill, Jr., een zwijgende zwart-wit film uit 1928, is William Canfield Jr. de zoon van 'Steamboat Bill', de kapitein van een rivierboot. Als de twee elkaar na jaren van elkaar gescheiden te zijn weer terugzien, wordt Canfield Sr. al snel gearresteerd. Zijn zoon is vastbesloten hem vrij te krijgen... Joseph Francis "Buster" Keaton was een populaire invloedrijke Amerikaanse acteur en regisseur van stomme films. Zijn handelsmerk was 'physical comedy' met een stoïcijnse uitdrukking op zijn stalen gezicht, die hem de bijnaam 'The Great Stone Face' opleverde. Zijn vernieuwende invloed als regisseur droeg veel bij tot de ontwikkeling van de filmkunst. Film met orgel was vroeger de normaalste zaak van de wereld: als je naar de bioscoop ging werd er orgel gespeeld. Ter verhoging van de feestvreugde waren de orgels uitgerust met claxons, bellen en toeters.

Gijs van Schoonhoven studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Docenten waren ondermeer Bert Matter en Wim Kloppenburg. Hij is stadsorganist van Enschede en als docent orgel en kerkmuziek verbonden aan het ArtEZ-Conservatorium te Enschede. Daarnaast is Gijs kerkmusicus van het Medisch Spectrum Twente. In de loop der jaren heeft Gijs zijn medewerking verleend aan verschillende cd's, radio- en televisieopnamen. Verder heeft hij een levendige concertpraktijk. Hij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van diverse bundels met koraalvoorspelen. Hij geeft workshops aan de conservatoria te Riga, Weimar, Sofia, Birmingham, Wroclaw en Lodz.

De Monument- en Concertcommissie nodigt u van harte uit voor dit evenement voor jong en oud. De toegangsprijs is 8 euro, voor jeugd tot 16 jaar is de toegang 4 euro.