Overslaan en naar de inhoud gaan

Wonen zonder energierekening op de Zuidwending 24 mei Open Deuren Dag bij Paul Joosten

Door op dinsdag, 20 mei, 2014 - 10:00

ENERGIE - Komende zaterdag 24 mei wordt een interessante dag voor iedereen die belangstelling heeft voor energiebesparing en het zelf opwekken van duurzame energie. Door het hele land zijn veel huizen te bezoeken tijdens de open deuren dag van Huisvolenergie.nl. Een van de deelnemers in de buurt is Paul Joosten, die zijn huis uit 1905 op Zuidwending al vrijwel helemaal energieneutraal heeft gemaakt. Hij heeft inmiddels 24 zonnepanelen, een serre voor passieve zonnewarmte, zeer goede isolatie van vloeren, muren en dak, zeer zuinige apparatuur en veel LED-verlichting in gebruik. Binnenkort wordt nog een houtgestookt fornuis op de CV-installatie aangesloten. Naar verwachting wordt hierdoor zijn energierekening vrijwel nihil! Paul probeert ook zoveel mogelijk klimaatneutraal te worden door composteren van GFT, aanleg van een 'groen dak' met sedumplantjes en hergebruik van regenwater en vrijwel alle bij de verbouwingen vrijkomende materialen.

Hij doet alles zoveel mogelijk zelf en heeft inmiddels al heel wat ervaring opgedaan. Deze ervaring deelt hij graag met anderen die overwegen ook een of meerdere milieumaatregelen uit te gaan voeren. Alle genoemde maatregelen zijn na te kijken op http://www.huisvolenergie.nl/woningen/bj-1905-buitengebied-veendam/. Hier kunt u zich ook aanmelden voor een persoonlijke rondleiding met uitleg.

Het huis trok zelfs de aandacht van de redactie van het RTL4 programma "Ons huis verdient het". Onlangs logeerde een columniste van de Telegraaf er een nachtje. Hiervan zijn TV-opnamen gemaakt die worden uitgezonden op zaterdag 24 mei om 16:00.

Nationale Open Deuren Dag
Op zaterdag 24 mei wordt de derde nationale Open Deuren Dag gehouden. Dan zetten bewoners van (bijna) energieneutrale huizen in heel Nederland hun deuren open voor geïnteresseerde bezoekers om inspiratie op te doen. De deuren staan open van Soerendonck (Brabant) tot Sellingen (Groningen) en van Groenlo (Gelderland) tot Dirksland (Zeeland). Een historisch pand, een twee-onder-een-kap-woning uit de jaren zeventig of een energieneutraal huis waar het houten casco in ruim twee dagen werd opgezet. Een ecohut of een energieleverend nieuwbouwhuis. Hoe mensen hun huis energieneutraal maken, verschilt en dat laat het aanbod van woningen ook zien. Stuk voor stuk zijn het woningen met trotse eigenaren die graag meer vertellen over het hoe en waarom van hun energieneutrale huizen. Ook gefascineerd door wonen zonder energierekening? Ga dan eens kijken hoe deze energiepioniers het hebben aangepakt. De huizen zijn te bezichtigen tijdens deze Open Deuren Dag op 24 mei; er is er altijd wel een in de buurt.

Lees ook ons digitale magazine Huisnr1, met meer informatie over de Open Deuren Dag, interviews met energiepioniers, workshops, renovatiewinkels en veel foto's.
Je leest het online magazine Huisnr1 hier.

De Open Deuren Dag speelt in op de trend dat steeds meer mensen willen wonen met nul op de energiemeter en kiezen voor energieneutraal. Dat betekent dat je evenveel energie gebruikt als je zelf opwekt. Dat dat mooi en comfortabel kan, laten deze woningen zien. Energieneutrale huizen zijn door het hele land te vinden, in allerlei smaken en maten.

Een greep uit het aanbod van deelnemende woningen:

  • Almere, vrijstaande autarktische woning
  • Amersfoort, jaren '30 tussenwoning
  • Amstelveen, vrijstaande woning met kantoor
  • Breezand, energieneutrale vakantiewoning
  • Deil, twee onder-een-kap woning uit 1995
  • Delft, energieneutrale tussenwoning
  • Dirksland, energieneutraal ecologisch huis uit 2010
  • Ede, plushuis meer energie en comfort
  • Groenlo, moderne, stijlvolle energieproducerende woning uit 2010
  • Heerhugowaard, energieneutrale woonboerderij
  • 's-Hertogenbosch, hoekwoning uit 1960
  • Lelystad, duurzame tussenwoning uit 1978
  • Maasbracht, vrijstaande verduurzaamde woning
  • Opmeer, vrijhuis, zelfbouw
  • Rosmalen, vrijstaande bungalow
  • Sellingen, energieneutraal chalet
  • Soerendonck, energieneutraal vrijstaand HSB huis
  • Veendam, vrijstaand huis uit 1905
  • Het actuele aanbod aan deelnemers staat op huisvolenergie.nl

Huis vol energie
De Open Deuren Dag wordt georganiseerd door huisvolenergie.nl. Dit is de site voor en door woningeigenaren die geïnteresseerd zijn in bouwen of verbouwen naar energieneutraal. Voor het comfort, voor het klimaat, voor de portemonnee en omdat het leuk is.
Zie huisvolenergie.nl/opendeurendag voor alle woningen en energiepioniers die meedoen aan de Open Deuren Dag.

Energiesprong
Huis vol energie is een initiatief van het Innovatieprogramma Energiesprong, dat Platform31 tot eind 2014 uitvoert in opdracht van het ministerie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Energiesprong is aanjager voor de beweging dat op korte termijn zo veel mogelijk huizen en gebouwen in Nederland gerenoveerd worden naar energieneutraal. Energiesprong is o.a. initiatiefnemer van de Stroomversnelling en van de campagne en het TV programma Ons Huis Verdient Het, om wonen zonder energierekening bij een groot publiek bekend en populair te maken. T/m 31 mei elke zaterdag op RTL4 om 16.00 uur, vanaf 18 mei elke zondag om 12.30 uur in de herhaling.