Overslaan en naar de inhoud gaan

Groen licht tegen woninginbraken in Veendam

Door op dinsdag, 13 mei, 2014 - 10:20

GROENLICHT -  De politie in Veendam gaat vanaf 15 mei een maand lang extra surveilleren in wijken waar veel ingebroken wordt. Ze doen dat met groen zwaailicht om de zichtbaarheid van de politie te vergroten. Het groen licht moet bewoners ook alerter maken op preventiemaatregelen die ze zelf kunnen nemen om inbraken te voorkomen.

Initiatiefnemer is buurtagent John van Gelder, die het ludieke idee overnam van de politie in Maassluis. Veendam kampte eind vorig jaar en begin dit jaar met een inbraakgolf. ‘Met extra surveillances, onopvallende controles en het opsporen en aanhouden van verdachten hebben we het aantal inbraken inmiddels fors kunnen verminderen. De actie met het groene zwaailicht komt hier bovenop. Het is opvallend en laat zien dat we er als politie zijn. Ook waarschuwt het inwoners om zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. Als ze het groene licht door de gordijnen zien hoop ik dat ze denken: "Heb ik mijn deur wel op slot gedaan en de tijdschakelaar voor het licht aangezet?"'.

Ook de gemeente spant zich in om het aantal inbraken verder terug te dringen én laag te houden met een bewonersavond op 27 mei over het voorkomen van woninginbraken. Het groene zwaailicht wordt normaliter gebruikt om de commandowagen aan te geven op een plaats incident.