Regio

Gemeenten intensiveren grensoverschrijdende samenwerking



GRENSOVERSCHRIJDEND - Burgemeesters en wethouders van veertien Nederlandse en Duitse gemeenten geven op woensdag 14 mei 2014 in Leer (Duitsland) het startschot voor het verder intensiveren van de onderlinge grensoverschrijdende samenwerking. Doel van deze samenwerking is de sociaal- economische situatie in de grensstreek te verbeteren. Er liggen op tal van terreinen kansen voor samenwerking met meerwaarde voor de gehele regio.

De gemeenten hebben met hulp van Bureau PAU uit Groningen en NWP & ARSU uit Oldenburg de samenwerkingskansen voor de gemeenten geïnventariseerd. Het gaat om de gemeenten Emden, Leer, Aurich, Papenburg en Haren (Ems) aan Duitse zijde en om Vlagtwedde, Stadskanaal, Veendam, Pekela, Oldambt, Delfzijl, Appingedam, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer aan Nederlandse zijde. Inmiddels hebben meer gemeenten belangstelling getoond en wordt het samenwerkingsverband mogelijk nog uitgebreid.

De terreinen waarop samenwerkingskansen zijn, liggen op het gebied van transitie naar een duurzame energievoorziening, levendige en vitale stads- en dorpscentra, culturele uitwisseling en het verminderen van taal- en cultuurbarrières, bevorderen van een grensoverschrijdende arbeidsmarkt, gezond ouder worden en toerisme. Vanuit deze thema's worden concrete projecten van de grond getild die mogelijk in aanmerking komen voor Europese subsidie.

In de bijeenkomst in Leer wordt concreet aandacht besteed aan onder meer de mogelijkheden voor tweetalig onderwijs en versterking van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) in stadscentra in combinatie met culturele evenementen.