Overslaan en naar de inhoud gaan

Brotherhood of Veterans Noord Oost Groningen opgericht

Door op woensdag, 7 mei, 2014 - 21:23

INGEZONDEN - De voorzitter van Stichting Veteranenhuis De Molenhoeve in Veendam, Bert Nanninga, heeft besloten om per 1 mei 2014 zijn activiteiten te beëindigen en de stichting te ontbinden. De overige bestuursleden van de stichting betreuren zijn besluit, temeer daar zij met de gemeente Veendam en het Ministerie van Defensie in gesprek zijn over een nieuwe locatie. Zij hebben daarom besloten een nieuwe stichting op te richten onder de naam Brotherhood of Veterans Noord Oost Groningen.

Stichting Veteranenhuis De Molenhoeve werd in 2011 opgericht voor veteranen met als doel het bevorderen van kameraadschap en saamhorigheid tussen veteranen die gediend hebben in het Nederlandse leger, deelgenomen hebben aan oorlogs-/vredesmissies en wonen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, als ook tussen (hen en) hun partners en bloedverwanten.

Daar hebben Bert Nanninga en vrijwilligers de afgelopen jaren enthousiast aan gewerkt. Belangrijke activiteiten waren het bouwen van een nieuwe loods voor het onderhoud aan voertuigen, het onderhouden van het naastliggende terrein en de verbouwing van de woning van Bert Nanninga, die tevens dienst deed als onderkomen voor de veteranen die een kop koffie kwamen drinken of een afspraak hadden met hulpverleners.

De afgelopen jaren heeft de stichting tal van activiteiten georganiseerd. Zo werden oude legervoertuigen beschikbaar gesteld tijdens het Sinterklaasfeest, Veteranendagen en defilés en er werden diverse evenementen georganiseerd. Deze activiteiten waren nodig om de verbouwing van het veteranenhuis te kunnen betalen. Bert Nanninga heeft met beperkte subsidies van instanties zijn activiteiten moeten financieren. Gevolg hiervan is dat de stichting onvoldoende geld heeft om activiteiten te organiseren. Bovendien is met de (oude) stichting er teveel sprake van verwevenheid met privéaangelegenheden van Bert Nanninga waarvan veteranen vaak ongewild deelgenoot zijn geworden.

De bestuursleden die nu hebben besloten een nieuwe stichting in het leven te roepen, willen het over een andere boeg gooien. De nieuwe stichting wil weer terug naar de oorspronkelijke doelstelling: de opvang en begeleiding van veteranen in een zo ongestoord mogelijke omgeving. Zij zoeken nadrukkelijk de samenwerking op met andere organisaties en andere veteranenhuizen en zijn in gesprek met gemeente en defensie over een nieuwe locatie voor het veteranenhuis. Door op een nieuwe locatie een nieuw veteranehuis te beginnen, hoopt de nieuwe stichting weer te kunnen voorzien in de regionale behoefte van de opvang van veteranen.