Overslaan en naar de inhoud gaan

Herdenking oorlogsslachtoffers bij nieuw verzetsmonument in Wildervank

Door op maandag, 5 mei, 2014 - 11:50

VERTROUWD - Ook in Wildervank werd de jaarlijkse herdenking van oorlogsslachtoffers gehouden. Dit vond voor het eerst plaats bij het nieuwe verzetsmonument aan De Postkade, dat ter vervanging van het gestolen monument geplaatst is.

Uiteraard werd hierbij stilgestaan en was ook Mark Witteveen, de kunstenaar van het nieuwe monument, aanwezig. Evenals de dochter van Wladimir de Vries, de kunstenaar van het oude beeld dat na 64 jaar in de nacht van 20 op 21 juni 2013 spoorloos was verdwenen. Hoewel het nieuwe monument met foliedruk in een glazen omhulsel grafisch is vormgegeven deed het vanwege de beeltenis toch vertrouwd aan.

Het thema van de herdenking was dit jaar, "Vrijheid geef je door in wederkerigheid".

Oud-geschiedenisleraar en schrijver/columnist Harm van der Veen sprak de aanwezigen toe. Er was veel belangstelling voor de herdenking en er stonden rijen mensen.

Na de kransleggingen door verschillende verenigingen en organisaties werden er weer gedichten voorgedragen door leerlingen van de basisscholen 't Haimstee en de Westerschool. De Harmonie en fanfareorkest Voorwaarts zorgde voor de muzikale omlijsting.

De algemene herdenkingsdienst heeft plaatsgevonden in de Nederlands Hervormde kerk in Veendam. Aansluitend vond er een stille tocht plaats, en via het Joods Monument leidde deze naar de Engelse graven. De tocht eindigde bij het nationaal monument aan de J.G. Pinksterstraat, waar  de officiĆ«le herdenking plaatsvond. In Ommelanderwijk werd de stille tocht gelopen naar de herdenkingsbijeenkomst op het Joodse begraafplaats aan de Sluisweg.

Na afloop van de herdenkingen vond er een samenzijn plaats in Cultuurcentrum vanBeresteyn.


Voor meer foto's, zie fotoalbum