Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaaroverzicht 2014 - mei

Door op woensdag, 24 december, 2014 - 06:00

20130424_Veteranenhuis_De_Molenhoeve_Veendam_IMG_0348.JPG

Samengesteld door Bianca Kor

Stichting Veteranenhuis de Molenhoeve verder onder de naam Brotherhood of Veterans Noord Oost
Oprichter Bert Nanninga van Stichting Veteranenhuis de Molenhoeve legde 1 mei zijn activiteiten voor de stichting neer omdat het niet goed liep tussen hem en het bestuur van de stichting. De overige bestuursleden richtten een nieuwe stichting op onder de naam 'Brotherhood of Veterans Noord-Oost.

Groep vriendinnen vulden leegstaande panden met amateurskunst
De gemeente Veendam kampte al lange tijd met leegstaande panden in het centrum. Omdat dit een verlaten indruk geeft en het daardoor moeilijker wordt om de panden te verkopen of te verhuren, kreeg een groep vriendinnen het idee om de panden te vullen met amateurkunst. Dit deden zij met hulp van de gemeente Veendam en Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam.

20140503_Flower_Powerfestival_MG_5413.jpg

Geslaagd Flower Powerfestival
Op zaterdag 3 mei vond het derde Flower Powerfestival plaatst, in combinatie met de jaarlijkse bloemenmarkt. Met dit gratis toegankelijk muziekfestival liet Bogdike zien dat de Veendammers, en bezoekers uit de wijde omgeving weten hoe ze in Veendam een feestje moeten bouwen.

Bloemenactie SV Meteoor
3 mei had ook SV Meteoor zijn eigen "Flower Power Festival". Het was weer het moment van de uitlevering van de jaarlijkse geraniumactie. De keuze was weliswaar beperkt tot geraniums in een aantal kleuren en soorten maar de leden hadden weer goed hun best gedaan om zoveel mogelijk te verkopen.
De opzet van de actie was dit jaar iets gewijzigd. Tot dit jaar werd de opbrengst vooral bereikt door de inzet van een beperkt aantal enthousiaste leden en profiteerden alle leden hiervan. Omdat het steeds moeilijker werd om leden te vinden die de geraniums aan de man wilden brengen, heeft het bestuur besloten tot een andere opzet van de actie. Bij een verkoop tot bepaalde bedragen kregen de verkopers vanaf nu korting op hun eerst volgende contributierekening. Dus hoe meer verkocht hoe hoger de korting. De wijziging bleek een succes want de totale omzet was groter dan voorgaande jaren en het deel dat ten goede zou komen aan de vereniging bleef ongeveer gelijk.

Nieuwbouwplan Havenhof
Begin mei gingen de eerste woningen in de verkoop voor het nieuwbouwplan Havenhof. Het plan werd neer gezet als een hof waar jonge mensen en starters een betaalbare en energiezuinige woning konden kopen. Overval winkel Kerkstraat in scene gezet en overval in maart op een winkel aan de Kerkstraat bleek in scene te zijn gezet. De politie ging er na uitvoerig onderzoek en drie arrestaties van uit dat de zaak vooraf was gepland door de zogenaamde overvallen 19-jarige medewerker en twee vrienden van 17 en 19 jaar. Het filiaal van Budget Deals werd zaterdagmorgen 15 maart overvallen door twee jongemannen. De 19-jarige medewerker, die alleen in de winkel was, zou daarbij zijn geslagen en geboeid. De daders namen zo'n 1000 euro weg en gingen er op twee fietsen vandoor.

20140508_petitie_verkeersoverlast_MG_5659.jpg

Belangengroep Beneden Oosterdiep overhandigde petitie verkeersoverlast 
Donderdag 8 mei heeft de belangengroep Beneden Oosterdiep Veendam een petitie overhandigd aan burgemeester Sipke Swierstra, met 65 handtekeningen inzake de verkeersoverlast aan het Beneden Oosterdiep, omgeving winkelcentrum Autorama.

Vrijwilligers Bob Wever en Roelie van Dijk nemen afscheid van vrijwilligerwerk
Bob Wever en Roelie van Dijk stopten in mei met vrijwilligerswerk in de wijk Sorghvliet. Bob Wever heeft 30 jaar vrijwilligerswerk gedaan en Roelie van Dijk 45 jaar. Zij organiseerden talloze activiteiten. Van dijk organiseerde bijvoorbeeld bingo en Wever was een van de grondleggers van toneel in Sorghvliet.

Informateur adviseerde brede coalitie in Veendam
Informateur Koen Schuiling presenteerde op zaterdag 17 mei 2014 zijn bevindingen naar aanleiding van gesprekken die hij voerde met politieke partijen in de gemeente Veendam. Daarmee rondde hij zijn werkzaamheden als informateur af.
Tijdens een bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis informeerde Schuiling de aanwezigen over zijn werkzaamheden. Hij adviseert een brede coalitie te vormen, bestaande uit GemeenteBelangen, CDA, VVD, D66 en CU. Deze fracties zouden op zoek gaan naar een formateur om het collegeprogramma te schrijven.

Digitale afspraak bij gemeente niet optimaal beveiligd
Sinds februari 2013 moeten inwoners van Veendam een afspraak maken voor een aanvraag voor een nieuw rijbewijs, een ID-kaart of andere gemeentelijke zaken. Een afspraak kan telefonisch worden gemaakt of via de website van de gemeente. In mei bleek dat de aanvraag via de website niet via een beveiligde verbinding ging en dat betekende dat anderen toegang konden krijgen tot persoonlijke gegevens van inwoners zoals de ingevoerde e-mail en burgerservicenummer.

20140517_Lezen_is_leuk_MG_6164.jpg

Startsein project 'Lezen is leuk!'
Op vrijdag 16 mei gaf Commissaris der Koning Max van de Berg het officiële startsein voor het project 'Lezen is leuk!' Dit gebeurde op openbare jenaplan basisschool de Ommewending. Dit project richtte zich op de ondersteuning van basisscholen in de krimpgebieden Noord-Oost Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws Vlaanderen.

VEENstroom en Veenbronnen gingen samenwerking aan voor zonnestroom
Op woensdag 21 mei ondertekende de Veenbronnen, een actieve groep varkenshouders uit de Veenkoloniën, een overeenkomst met VEENstroom (onderdeel van de Coöperatie Duurzame Energie Veenkoloniën u.a.). Namens de Veenbronnen tekende DLV adviseur Gerben de Vries en namens VEENstroom, voorzitter Mart Drissen. De overeenkomst hield in dat er gezamenlijk onderzoek zou worden gedaan naar de mogelijkheden om zonnestroom op te wekken op de daken van de stallen en op welke manier de inwoners van de Veenkoloniën hiervan zouden kunnen profiteren.

Dagvoorziening 't Stekkie viert het 25-jarig bestaan
't Stekkie, de dagvoorziening voor ouderen van Compaen, vierde maandag 19 mei het 25-jarig bestaan met een gezellige bijeenkomst in de Borgerswoldhoeve. De deelnemers kregen bezoek van wethouder Klaas Steenhuis en directer Johan Brongers van Tinten, waar Compaen onderdeel van is gezellig mee eten.

20140524_Bruisende_zaterdag_MG_7186.jpg

Veel bekijks voor oldtimers en Kleurrijk
De Oldtimer rally Veendam-Leer trok  op zaterdag 24 mei weer veel kijkers. 's Ochtends vertrokken circa 100 oldtimers voor de jaarlijkse rally van Veendam-Leer-Veendam. Het Museumplein werd na het vertrek van de oldtimers gevuld met groene auto's in het kader van de Mobiliteitsweek van de gemeente Veendam i.s.m. de dealers Wensink, Louwman, Terwolde, Nefkens, Tjeerdsma en Bouwsema. Voor de vrolijke noten zorgde Radio Simone FM, met de welbekende vuurrode dubbeldekker. In de middag werd in Cultuurcentrum vanBeresteyn ‘Kleurrijk op de thee/koffie' gehouden. Een interculturele ontmoeting georganiseerd door de gemeente Veendam, de Bibliotheek en Mo(o)i in Veendam.

Valkema Parkstadloop gewonnen door Freek Hoolsema
De Valkema Parkstadloop is zondag 25 mei gewonnen door Freek Hoolsema. De Assenaar legde de 10 km lange loop door het centrum van Veendam, met start en finish voor de deur van Running Center Vakema Sport, af, in 33.05 minuten. De loop was ook open gesteld voor recreanten. Zij konden behalve de 10 km ook kiezen voor een loop over 5 km.

Trommelgraven hersteld
Vrijdag 30 mei werd de laatste hand gelegd aan de restauratie van een drietal bijzondere graven, de zogenaamde trommelgraven. De graven liggen op de begraafplaats bij de protestantse kerk. De trommelgraven werden rond 1850 geplaatst. De stichting tot behoud van Groninger graftrommels adviseerde Veendam op welke manier de restauratie het beste kon worden aangepakt.

Feestelijk jubileumconcert Harmonieorkest Voorwaarts
Harmonieorkest Voorwaarts Veendam gaf zaterdag 24 mei een voorjaarsconcert dat volledig in het teken stond van het 10-jarig jubileum van dirigent Ruud Extra. De dirigent begon op 4 september 2003 bij Harmonieorkest Voorwaarts. In verband met het jubileum van de dirigent werd het repertoire voor het voorjaarsconcert deze keer in zijn geheel samengesteld door Ruud Extra. Het programma bestond uit werken die volgens hem muzikale hoogtepunten vormen met zijn harmonieorkest. Daarnaast had hij speciaal voor deze gelegenheid twee stukken bewerkt voor Voorwaarts.

20140529_Veendammer_Nacht_Jinx_MG_7426.JPG

Veendammer Muzieknacht
Woensdagavond 28 mei werd in 12 horecagelegenheden de Veendammer muzieknacht gehouden. Onder andere Café de Toeter en uitgaanscentrum Jinx hadden hun deuren geopend. Stichting Bogdike en de Veendammer horeca hadden met elkaar weer iets leuks opgezet en was het beregezellig in het centrum.

Wietplantage ontmanteld aan de Jakob Bruggemalaan Veendam 
De politie heeft dinsdagmiddag 27 mei een wietplantage ontmanteld. De plantage werd ontdek in een bedrijfspand op de hoek Jakob Bruggemalaan / Beneden Oosterdiep. Het zou gaan om een redelijk grote wietplantage, die zich bevond op de zolder van het bedrijfspand.

Aircoolend at the beach in Borgerswold
In het laatste weekend van meivond in recreatiepark Borgerswold in Veendam ‘Aircooled at the beach' plaats. Een volkswagenshow waarbij de auto's en busjes niet alleen uit Nederland komen maar ook uit het buitenland.
Het weer was prachtig en zaterdagmiddag was het gezellig druk met heel veel glimmende bumpers en deurklinken. Van mooie oude T1 busjes tot aan lowrijders, en ontbrak natuurlijk het bier en de bbq niet!