Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationaal Meteoor Master badmintontoernooi Indoorcentrum Veendam

Door op donderdag, 1 mei, 2014 - 12:37

BADMINTON - Op zaterdag 10 en zondag 11 mei vindt in het Indoorcentrum Veendam voor de 46ste keer het internationale Meteoor Masters badminton toernooi plaats. Een jaarlijks terugkerend evenement wat qua badmintontoernooien waarschijnlijk het grootste seniorentoernooi van Nederland is als het gaat om aantal deelnemers en aantal te spelen wedstrijden. Ook dit jaar hebben zich weer ruim 340 deelnemers ingeschreven om verspreid over 4 categorieën en in totaal 20 onderdelen op sportieve wijze uit te vechten wie het prijzengeld mee naar huis gaat nemen.

Niet alleen een groot maar ook bijzonder is het deelnemersveld dit jaar. De Nederlands kampioene (en winnares van vorig jaar) Gayle Mahulette is als eerste geplaatst in de vrouwenenkel Masters categorie. In de onderste helft van het schema gaan de als 2e en 3e geplaatste Griekse Ioanna Karkantzia en Lisa Khoeblal-Malaihollo bepalen wie het tegen haar op mag nemen in de finale. Dat natuurlijk alleen als ze niet al eerder door één van de andere sterke dames verrast worden. Eén van die andere dames is bijvoorbeeld de in Annen geboren Italiaans kampioene Xandra Stelling.

Bij de mannen zijn de twee Nieuw-Zeelanders Michael Fowke en Asher Richardson als eerste en tweede geplaatst. De organisatie keek wel even verbaasd toen de inschrijving met Nieuw-Zeelands e-mail adres binnen kwam maar beide heren spelen hun competitie een stuk dichterbij. Fowke speelt voor BC Amersfoort in de Nederlandse eredivisie, Richardson speelt in de Duitse topliga voor 1. BC Beuel. Er zullen vast diverse spannende partijen aan vooraf gaan voordat geconstateerd kan worden of het wellicht één van de andere vele Duitse of Nederlandse heren gelukt is om ook een plek in de finale te bemachtigen maar het worden sowieso weer spectaculaire partijen op zondag in de Parkstadhal.

De organisatie van de Veendammer badmintonvereniging is al een behoorlijke tijd bezig met de voorbereidingen en kon gelukkig ook dit jaar weer rekenen op de steun van ondernemers uit Veendam en omstreken. De landelijke bond (Badminton Nederland) stelt steeds hogere eisen aan toernooien die de Master status willen behouden - en kunnen voldoen aan al die eisen (om daarmee de kwaliteit van het toernooi steeds verder te verbeteren) dat kan alleen maar met de steun van al die partijen. Een leuk voorbeeld daarvan is dat de club voor het eerst de winnaars van vorig jaar heeft aangeboden om dit jaar kosteloos deel te nemen om hun titel te komen verdedigen. De organisatie neemt zelf het inschrijfgeld voor zijn rekening en met behulp van sponsoring door een plaatselijk hotel kunnen de titelverdedigers ook kosteloos overnachten van zaterdag (voorronden) op zondag (halve finales en finales).

"Door dit soort ondersteuning van sponsors en adverteerders zijn we in staat de kwaliteit van het toernooi hoog te houden en steeds verder te verbeteren. Qua voorzieningen (zwembad en camping bij Tropiqua), qua boven gemiddeld prijzengeld ten opzichte van de rest van het land en de andere Master toernooien en nu dan ook iets extra's voor de kampioenen. Hopelijk helpt het allemaal om steeds meer van de landelijk top de reis naar Veendam te laten ondernemen voor het eerste weekend in mei - aldus toernooileider Mike Pruis van de toernooicommissie. Met de onmisbare hulp van een grote groep vrijwilligers vanuit de vereniging organiseert de club nu al bijna 50 jaar een steeds weer sterker en verbeterd toernooi.

Het Meteoor toernooi biedt een van de weinige kansen om topbadminton nu eens met eigen ogen en van dichtbij mee te maken hier in het Noorden van het land.

De finales op zondag 11 mei zijn voor iedereen gewoon gratis toegankelijk en iedereen is welkom om naar de ongetwijfeld spannende en spectaculaire finales te komen kijken.