Regio

Activiteiten OZG in kader Europese Dag van de BeroerteDELFZIJL - Op dinsdag 13 mei is er op locatie Delfzicht van de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG), een informatiemarkt die in het teken staat van de Europese Dag van de Beroerte. Het thema voor deze dag is ‘Voorkom en herken een beroerte'. Bezoekers zijn tussen 10.00 - 15.00 uur van harte welkom in de centrale hal van het ziekenhuis. Er vinden diverse activiteiten plaats, waaraan geen kosten zijn verbonden.

Bezoekers kunnen op de informatiemarkt hun cholesterol, bloedsuiker, bloeddruk en BMI (Body Mass Index) laten bepalen. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico in verhouding tot het lichaamsgewicht. Verder geven de fysiotherapeuten van zowel de OZG als van woonzorgcentrum Zonnehuisgroep Noord informatie en advies over de veranderingen die kunnen ontstaan als gevolg van een beroerte. Bijvoorbeeld verlies van evenwicht/balans of moeilijk kunnen lopen. Naast fysiotherapeuten zijn op de informatiemarkt ook verpleegkundigen, diëtisten, ergotherapeuten, logopedisten, een maatschappelijk werker en een psycholoog aanwezig.
Bezoekers kunnen (persoonlijke) vragen stellen over een beroerte.

De OZG organiseert alle activiteiten in samenwerking met de Nederlandse CVA vereniging ‘Samen Verder' en woonzorgcentrum Zonnehuisgroep Noord.

Wat is een beroerte
Een beroerte wordt ook wel een CVA genoemd. Ieder jaar worden in Nederland circa 41.000 mensen (meer dan 100 per dag) hiermee geconfronteerd. Per jaar overlijden ongeveer 10.000 mensen als gevolg van een CVA. Een CVA is een infarct of bloeding in de hersenen. In circa 80% gaat het om een herseninfarct waarbij door een propje in de bloedvaten de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken. Bij een hersenbloeding knapt er een bloedvat in de hersenen. In beide gevallen loopt de bloedtoevoer naar de hersenen gevaar, hetgeen ernstige blijvende gevolgen kan hebben.
Een CVA kan een leven drastisch veranderen. De gevolgen kunnen niet alleen lichamelijk zijn, zoals krachtverlies of verlamming van arm en/of been, maar ook psychisch en sociaal.
Risicofactoren voor het krijgen van een CVA zijn onder andere hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, roken, diabetes en overgewicht.

Levens redden
Het voorkomen en tijdig herkennen van een beroerte kan vele levens redden. Door een gezonde leefstijl en het regelmatig laten meten van bloeddruk, cholesterol en bloedsuikers, kan het risico op een beroerte worden beperkt.

Meer informatie over de Europese Dag van de Beroerte: www.ozg.nl of www.cva-vereniging.nl.