Overslaan en naar de inhoud gaan

Grieto Korthuis kan op veel posities uit de voeten bij Bareveld

Door op woensdag, 30 april, 2014 - 10:36

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Bij de voetbalvereniging Wildervank liep hij voor het eerst achter een bal aan. Want bij die club heeft hij maar liefst 19 jaar gevoetbald. Maar omdat het niet zo lekker liep bij de roodhemden verkaste hij naar buur Bareveld. En dat was geen verkeerde set want Grieto Korthuis voelde zich er meteen thuis en veroverde een vaste plek in de 'elitekorps' van de vijfdeklasser. Tot dat de aanvaller halverwege dit seizoen geblesseerd raakte aan een meniscus. En hoogstwaarschijnlijk moet hij daaraan geopereerd worden. En dat is een fikse tegenslag voor de vijfdeklasser. Zo ook bij oefenmeester Arnold Molema. "Ja, Grieto is een waardevolle goede speler voor ons. Waaraan je kunt zien dat hij op een hoger niveau heeft gespeeld. Goeie jongen in de groep en voor het elftal".

Bij Wildervank is het voor Grieto Korthuis dus allemaal begonnen. Tot en met de A-junioren en nog eventjes bij de senioren. Grieto spreekt nog met vol lof over de toenmalige jeugdtrainer Herold Hadders van Wildervank A1. "Daar heb ik het meeste van geleerd. Hij kon een team maken. Een team kon hij goed neer zetten", legt Grieto uit. "En de trainingen liet hij veel aan assistent-trainer Jeroen Jannenga over". Grieto werd Grieto met Wildervank C2 en A2 kampioen. En de C2-junioren werden getraind door Grieto Korthuis (opa van de jonge Grieto) en Sebastiaan van der Wal. En bij Wildervank A2 was Frank van Hal zijn trainer, samen met leider Louis van Velzen.

De overstap van de jeugd naar de senioren was voor Grieto op dat moment niet groot. Korthuis: "We speelden toen in de derde divisie met Wildervank A1, qwa voetbal was het geen grote stap maar het fysieke gedeelte was wel groot". Drie jaar heeft Grieto bij de zaterdag en twee-en een half jaar op de zondag gevoetbald. Het eerste jaar bij de zaterdagafdeling van Wildervank trainde hij onder oefenmeester Tammo van Weerden. Daarna twee jaar onder oefenmeester Edwin van Calker. "En van van Van Calker heb ik het meeste van geleerd".

Het is Grieto zijn eerste seizoen bij Bareveld. Waarom ben je naar Bareveld gegaan? "Het liep niet zo lekker bij Wildervank. Ik had daar andere gedachten over dan de trainersstaf". Korthuis speelde in zijn seniorentijd voor Wildervank (zat) en ging daarna naar de zondagafdeling. En kwam daar oefenmeester Hartman tegen. "Bart Hartman is een goede trainer". En Grieto vond het zonde dat hij vertrok. "Als Hartman er nog geweest was, had ik nog bij Wildervank gevoetbald". Wanneer had je het gevoel dat je weg wilde bij Wildervank? Korthuis: "Toen er een andere trainer kwam. Een verschil van inzicht is er altijd. Maar in mijn ogen gebeurden er dingen die fout gingen".

Maar Korthuis wilde niet zeggen wat er onder Prinsen zich afspeelde. Zonder de trainer af te vallen heeft hij nog nooit zo'n goede oefenmeeser gehad. "Ik kon in zijn trainingen wel merken dat hij betaald voetbal heeft gespeeld. En hoe hij dacht over voetbal". Daarna heeft Korthuis een gesprek gehad met het bestuur van Wildervank en heeft zijn zegje gedaan en daar zijn beide 'kemphanen' niet uit gekomen. "Toen heb ik gezegd, nou dan is het voor mij gebeurd". Of heb je gezegd, ik wil in het eerste elftal, zo niet, dan ben ik weg.

Korthuis: "Nee, nee, het is zelf zo: ik speelde in het eerste team en in bijvoorbeeld de 80ste minuut werd ik altijd gewisseld. Toen heb ik gezegd dat ik graag in het tweede elftal wilde spelen. En daarna was ik een weekend weg geweest en de weekend er op stond ik er naast bij het tweede elftal. Dat weekend er voor hadden ze dik gewonnen, maar ik had twee keer getraint en zeker een aantal spelers trainden nog minder".

Toen ben je naar Bareveld gegaan, wat dacht je, 'hier moet ik wel in het eerste elftal komen en niet in het tweede' (jk). "Ik ben naar Bareveld gegaan in de verontstelling dat ik in het eerste elftal ging voetballen. Ik ga niet naar Bareveld om in het tweede te spelen". Momenteel is korthuis geblesseerd aan een meniscus. Waarschijnlijk moet hij geopereerd worden. Dit seizoen voetbalt korthuis niet meer. De doelstelling voor Bareveld is promoveren. En je kunt wel zeggen dat Meeden kampioen wordt.

Korthuis: "Met een tweede plek halen we de nacompetitie. Stel dat BNC tweede wordt, dan moet BNC ook een periode hebben. Kampioen Meeden heeft dan geen recht meer op een periode. En dan gaat die periode naar de derde plek". Bareveld heeft het hele seizoen al problemen met het scoren. Maar qwa voetballen draait Bareveld goed. "Met upps and downs. Ik speel nu spits, in principe ben ik een buitenspeler". Korthuis zijn favoriete plek is rechtsbuiten. Aanvallen gaat hem beter af dan verdedigen. En Grieto is vrij snel en heeft een goed schot. Maar het kopwerk moet hij nog wat bij schaven.

Oefenmeester Arnold Molema: "Grieto is een waardevolle goeie speler voor ons. Waaraan je kunt zien dat hij op een hoger niveau heeft gespeeld. Goeie jongen in de groep en voor het elftal. Zijn sterke punten zijn: snelheid, passeren, voorzet en zijn schot. Minder sterk is hij in het afmaken en koppen. Ja, we hebben momenteel maar 1 spits dus vandaar dat hij daar staat, maar hij is meer een rechtshalf of rechtsbuiten. Kijk, ook dat is een voordeel aan Grieto. Hij kan op vele posities uit de voeten"