Regio

Fiets- en Valdag 2014 in Refaja ziekenkuisSTADSKANAAL - Op zaterdag 24 mei organiseert het Refaja ziekenhuis voor de zesde achtereenvolgende keer een fiets- en valdag voor mensen met een heup- en/of knieprothese. De bijeenkomst start om 9.30 uur en duurt tot circa 12.00 uur.

Wie deel wil nemen aan de fietsdemonstratie, instructie en valpreventie kan zich tot 16 mei aanmelden via e-mail: veiligfietsen@refaja.nl, onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en aantal personen. Aanmelden via telefoon kan ook: 0599-654447 of 0599-654515.
De fiets- en valdag start gezamenlijk in de Zwartsenbergzaal, waar dr. Middendorf, een van de orthopeden van het ziekenhuis, een inleiding verzorgt over orthopedie en protheses. Daarna krijgt een groep valpreventie met de fysiotherapeut (hoe stap je veilig op en van de fiets). De andere groep kan buiten op de klaarstaande fietsen van rijwielhandel Egberts oefenen, onder begeleiding van een fysiotherapeut. De orthopedisch instrumentenmaker (OIM) presenteert preventiemateriaal, zoals heupbeschermers.
Veel orthopedische patiënten zijn bang om te vallen en durven daarom niet meer te fietsen. Juist voor deze mensen is het belangrijk dat zij blijven bewegen. De functie van hun knie en/of heup vaart daar wel bij. Daarnaast is fietsen natuurlijk goed voor de algehele conditie.