Oud Veendam

Stationspark / Plan Tusschendiepen, deel 2



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Rond 1930 was het gebied volgebouwd. De Stationsstraat werd een straat met allure die werd versterkt door de singel die in het midden van de rijbaan was gelegd. Aan de Stationsstraat vonden we onder andere de Landbouwhuishoudschool, een bankgebouw, en de Kamer van Koophandel. Iets achteraf aan het latere Pieter Sneeuwplein de Landbouwwinterschool.

In de wijk vinden we voornamelijk villa's en grote middenstandswoningen. Langs de E.E. Stolperlaan werden in de jaren tachtig nog een aantel nieuwbouwwoningen gebouwd. Veel is er niet veranderd in het gebied. De karakteristieke singel in de Stationstraat is helaas verwijderd en de voormalige Landbouwhuishoudschool (later Huishoudschool) heeft nu de functie van sportschool.

Het bekende hotel van Kreel werd helaas door brand verwoest in 1980. Het voormalige station van de NOLS wordt tegenwoordig gebruikt door de museumspoorlijn Star die met stoomtreinen rijdt op de voormalige lijn Veendam-Stadskanaal. Met een originele stoomtrein bestaat de mogelijkheid om een rit te maken over de historische spoorlijn met een lengte van 26km, de langste museumspoorlijn van Nederland.

Er bestaan gevorderde plannen om het Stationspark de status beschermd stadsgezicht te geven. Inmiddels is het gebied dat begrenst wordt de Stationsstraat, Parallelweg, Havenstraat en Beneden Oosterdiep. Dit gebied werd reeds bij de ontwikkeling van het Plan Tusschendiepen begin 20ste eeuw betrokken en er werden zelfs ontwerptekeningen gemaakt.

Toch heeft het tot begin 21ste eeuw geduurd voor het gebied daadwerkelijk bewoonbaar werd gemaakt. Terwijl de rest van het Plan Tusschendiepen ten uitvoer werd gemaakt bleef het genoemde gebied nog bijna 100 jaar agrarisch. Het werd gebruikt door de kwekerij van de fam. Kuiper. De kwekerij is allang verdwenen en het gebied verpauperde.

In 2011, bijna 100 jaar later dan gepland, werd begonnen met de ontwikkeling van het gebied en werden de eerste woningen gebouwd. De woningen worden gebouwd in de stijl van de jaren dertig. Door de crisis laat de volledige ontwikkeling nog even op zich wachten maar dat zal in toekomst alsnog veranderen