Overslaan en naar de inhoud gaan

Golfclub De Compagnie voorziet holes van historische streeknamen

Door op maandag, 14 april, 2014 - 13:00

GOLF - Met de onthulling op zondag 13 april van een naambord door Gerard Caneel, landschapsgids bij Landschapsbeheer Groningen, zijn de 18 holes van de Veendammer golfbaan De Compagnie vanaf deze week niet alleen voorzien van een nummer, maar ook van een naam. De naamgeving is het initiatief van enkele leden van de golfclub. Door te verwijzen naar begrippen uit de streekgeschiedenis willen zij de verbondenheid van de golfvereniging met de streek tot uiting brengen.
De initiatiefnemers legden het idee en het eerste concept voor aan Hendrik Hachmer, directeur-conservator van het Veenkoloniaal Museum. Deze kwam met bruikbare suggesties, zodat alle holes nu voorzien zijn van een in historisch opzicht verantwoorde naam.

Rijke geschiedenis
"Landschapsbeheer Groningen heeft bij de uitvoering van haar beheerstaak een scherp oog voor de historische elementen in het landschap", refereerde Caneel in zijn toespraak tijdens de onthulling aan de rijke geschiedenis van onze regio. " Daarom doet het me deugd dat enkele van de namen van de holes verwijzen naar typisch Veenkoloniale landschapselementen, zoals dalgronden, zandkoppen en veenputten."
Andere namen herinneren meer aan de rijke geschiedenis van de streek. Zo pronken de namen van de voormalige buitenplaats Somerlust en het in 1911 in opdracht van burgemeester Van Berensteyn gebouwde Huize Buitenwoel op de borden die bij alle holes zijn geplaatst. Net als Langleegte, Het jaagpad, Hoogholtje en verwijzingen naar andere typisch Veenkoloniale begrippen.
Frans Harryvan, één van de initiators tenslotte: " De naamborden bevatten ook een korte uitleg. Zo worden gastspelers, die veelal uit heel Nederland, komen geïnformeerd over de streek. Wellicht stimuleert dat tot een wat breder bezoek aan ons gebied dan alleen maar aan de golfbaan."

HOLE 1
TURFSINGEL
Directe verwijzing naar het oorspronkelijke karakter van het gebied, waarbij het tweede gedeelte van de naam vooral refereert aan de waterpartij links van de hole.

HOLE 2
OVER ‘T HOOGHOLTJE
De brug van 1 naar 2 heeft de vorm van het Veenkoloniale Hoogholtje. Gebouwd in 2012. Werden vroeger van hout (holt) gemaakt. Voorbeelden van dergelijke bruggen zijn er in Borgerswold en Sappemeer.

HOLE 3
DE VEENPUT
De overblijfselen van vervening worden veenputten genoemd. Naam verwijst naar de waterpartij, die in 2006 voor een deel vergroot is.

HOLE 4
LANGELEEGTE
Verwijzing naar de bekendste straat van Veendam. Leegte in de Groningse betekenis van laagte. Het tweede deel van de hole geeft zicht op de lichtmasten en sportvelden van het gelijknamige Sportcomplex.

HOLE 5
HET JAAGPAD
De hole ligt in zijn geheel - als ware het een jaagpad - langs water aan de rechterzijde. Over het jaagpad werden in het verleden de boten getrokken door mensen of paarden.

HOLE 6
DE HAARDKUIL
Verwijzing naar de prehistorische stookplaatsen (haardkuilen), die hier in 1989 door archeologen van de R.U. Groningen zijn aangetroffen tijdens de aanleg van de baan. De Haardkuil was ook de naam van het eerste clubhuis.

HOLE 7
MEERSTAL
Een natuurlijk gevormde plas in actief, levend hoogveengebied. Een Meerstal vormt zich door de groei van een hoogveenbult in de naaste omgeving, die zijn water loost op een lagere, vaak zanderig gebleven plek.

HOLE 8
SOMERLUST
Aan het noordeinde van het Beneden Westerdiep lag aan de landszijde de buitenplaats Somerlust. In 1912 is Somerlust afgebroken. Het Westerdiep is in 1649 gegraven en waarschijnlijk stamt de buitenplaats ook uit die periode.

HOLE 9
‘T OAL STEE
Stee is plaats/huis/thuis. Naam verwijst naar het vroegere clubhuis, dat tot 2006 stond op de plek van de heren backtees van hole 9.

HOLE 10
LLOYDSMEER
Eind 19e eeuw had Veendam de grootste scheepvaart vloot van Nederland, zowel qua aantal schepen als tonnage. Voor verzekeraar Lloyds uit Londen aanleiding om hier een bijkantoor te openen.

HOLE 11
DE ZOUTVLAKTE
Links van deze hole bevindt zich de boorlocatie van de Nedmag, waar zout wordt gewonnen.

HOLE 12
TRIPSHOEK
Deze naam refereert aan de dogleg van 90 graden (hoek) en de ligging tegen Tripscompagnie aan.

HOLE 13
RIMPE
Oude middeleeuwse veendijk rondom een rivierdal, die als waterkering moest
voorkomen, dat het water over de velden stroomde. Ten noorden van de golfbaan zijn nog sporadisch overblijfselen van deze rimpe te vinden.

HOLE 14
HEEMZICHT
In de verre einder achter de green (net links voor de bosrand) ligt de Heemtuin, waar allerlei soorten regio gebonden planten en bloemen gekweekt worden.

HOLE 15
BUITENWOEL
Huize Buitenwoel is een imposante villa, die in 1911 in opdracht van burgemeester
van Berensteyn gebouwd is. Nu ook de naam van de nieuwbouwwijk, waar de officiële toegangsweg naar het golfcomplex doorheen loopt.

HOLE 16
DE ZANDKOP
Zandkoppen (ook wel zandruggen genaamd) zijn hoger gelegen gedeelten in het landschap, die buiten het bereik van vliedend water bleven. Hier ontstond in vroegere tijden de eerste
bebouwing.

HOLE 17
DWARSDIEP
Verwijzing naar de waterhindernis op deze hole, die als een Dwarsdiep (verbinding tussen twee kanalen) het frontale water vormt.

HOLE 18
DALGRONDEN
Verwijzing naar de grondsoort en oneffenheden, die ontstonden na afgraving van het veen.