Overslaan en naar de inhoud gaan

De Toon zetten in Groningen

Door op vrijdag, 11 april, 2014 - 07:00

TOON - De Muziek-, Dans- en Theaterschool in Veendam doet mee aan het project ‘De Toon zetten in Groningen'. Het is een muziekproject voor en met het primair onderwijs. De MDT werkt hierin samen met vijf muziekscholen uit de regio.

In Veendam worden op verschillende scholen voor primair onderwijs muziekprojecten uitgevoerd. Het doel is om meer kinderen met muziek in aanraking te brengen. De effecten zijn duidelijk hoorbaar, zeker als een school meerdere jaren achter elkaar structureel muzikale vorming aanbiedt. Vol trots laten kinderen aan hun ouders horen wat ze allemaal kunnen, vanaf het podium in vanBeresteyn.

De deelnemende muziekscholen krijgen een subsidie uit het provinciale budget voor Cultuureducatie met kwaliteit Groningen: een landelijk geïnitieerd project, dat er voor wil zorgen dat alle scholen een doorgaande leerlijn cultuur hebben.

De muziekprojecten die op verschillende scholen in Veendam worden gegeven, kennen een opbouw van muzikale vorming tot instrumentaal onderwijs. Er wordt eveneens gebruik gemaakt van de mogelijkheid om verschillende disciplines te combineren. Zo wordt de instrumentale muziek geïntegreerd in een geïmproviseerd theaterstuk.

De scholen constateren dat er op met dit aanbod in een leemte wordt voorzien.
‘De Toon zetten in Groningen' is een groeimodel. Het is de bedoeling dat alle muziekscholen in de provincie deel gaan nemen. Daarnaast wordt er verder gewerkt aan de doorgaande lijn in het muziekonderwijs en het vergroten van de kennis van de leerkrachten in de scholen voor primair onderwijs.

De samenwerking beperkt zich niet tot het onderwijs. Zo gaan we samen met het Veenkoloniaal Symfonie Orkest en de scholen een project uitvoeren rond het muzikale sprookje van ‘Peter en de Wolf' van Prokofjev. Want muziek luisteren is net zo belangrijk als leren muziek te maken. Het is ook genieten.