Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA stuurt bezwaarschrift tegen plaatsing grote windmolens langs de N33

Door op zondag, 6 april, 2014 - 20:37

BEZWAAR - Op 28 maart jl. heeft het Kabinet de structuurvisie Windenergie op Land (SvWOL) vastgesteld. Deze is op 31 maart jl. aan de voorzitter van de Tweede Kamer aangeboden. In deze structuurvisie is de aanwijzing van windmolens langs de N33 ter hoogte van de gemeenten Veendam en Menterwolde opgenomen voor de plaatsing van windmolens van minimaal 120 m. hoog. Het CDA maakt bezwaar tegen de plaatsing van deze mastodonten windmolens.

Om de vele bezwaren vanuit de inwoners en politiek aan Den Haag kenbaar te maken heeft de CDA afdeling Veendam-Wildervank een bezwaarschrift gestuurd aan minister Kamp en de "Leden van de Vaste Commissie Economische Zaken".

Tegen de aanwijzing van de N33 is zowel bij de provincie als bij het Rijk herhaaldelijke malen bezwaar ingediend. Ook door de gemeenteraden van Veendam en Menterwolde is herhaaldelijk bezwaar gemaakt tegen de locatie langs de N33. De bezwaren betreffen vooral de hinder als gevolg van het te dicht plaatsen bij het bewoond gebied, waaronder de karakteristieke lintbebouwing die de streek kenmerkt. De hinder is in de onderhavige rapportage aangegeven, echter heeft dit niet tot een afwijzing van de locatie N33 geleid, ondanks dat goede alternatieve locaties herhaaldelijk zijn aangegeven, zoals bijvoorbeeld de Eekerder polder. Economische factoren zijn voor de keuze leidend geweest.

Ook is herhaaldelijk aangegeven dat het maatschappelijk draagvlak bij de inwoners ontbreekt. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen bleek er een duidelijke wens van de bevolking tegen de windmolens. Ook blijkt uit diverse handtekening acties en de acties van de groep "Tegenwind". De vele politieke gesprekken met de provincie hebben uiteindelijk opgeleverd dat er een ook andere locatie ten Noorden van de N33 is aangewezen, namelijk de Eekerder polder.

Het CDA wil de minister en de Tweede Kamer dan ook verzoeken om de aanwijzing van de N33 als locatie voor grote windmolens te heroverwegen. Er is geen maatschappelijk draagvlak voor deze locatie. Een goed alternatief is de plaatsing in de Eekerder polder langs de A7 tussen Zuidbroek en Scheemda. Op deze locatie zijn overigens ook al enkele kleinere windmolens gesitueerd.