Overslaan en naar de inhoud gaan

Orgelconcent Grote Kerk Wildervank De Toccata, een lecture recital.

Door op woensdag, 2 april, 2014 - 09:02

Hoeveel noten per seconde kunnen er op het Walcker-orgel gespeeld worden?
Willem van Twillert gaat records breken!

WILDERVANK  - Op 12 april a.s. om 20:00 uur geeft de landelijk bekende organist Willem van Twillert uit Amersfoort een orgelconcert op het orgel van de Grote Kerk te Wildervank.
Na zijn eerste concert in 2011 is Willem het Walcker-orgel zeer gaan waarderen. Hij heeft diverse geluids- en beeldopnames gemaakt van prachtige orgelstukken. De filmpjes zijn op YouTube gepubliceerd (Google "twillert wildervank youtube" ).
Willem kent ons orgel dus grondig en weet daardoor prachtige klankcombinaties te gebruiken, tezamen met zijn accurate spel belooft deze avond een zeer speciale te worden.

Willem meldt het volgende:
Het zwaartepunt in dit programma ligt op de vorm, TOCCATA. (Van het Italiaanse toccare, wat aanraken betekent). De toccata's die uitgekozen zijn vallen op door de verschillen. Alle toccata's stuwen de klank van het orgel op diverse beweeglijke manieren in allerlei richtingen. In het midden van de toccata komt meestal een rustiger gedeelte dat bij zowel de luisteraar als de vertolker de gemoederen wat tot bedaren brengt, daarna komt het eerste deel al-of-niet gevarieerd weer terug. Het is prachtig te ervaren hoe componisten door de eeuwen heen (de toccata is één van de vroegste vormen in de muziekgeschiedenis) erin geslaagd zijn de snelle bewegingen in de noten telkens weer op persoonlijke manier vorm te geven. Dat zal u deze avond concreet worden aangetoond. Op het Walcker-orgel zullen toccata's klinken uit de 19e en 20ste eeuw. Het ‘modernste' werk dateert uit 1967, maar het klankidioom is gestoeld op het tonale spectrum. Rond 1967 gaf de 12toons-muziek nog steeds de toon aan maar componist John Weaver (1937) had daar geen boodschap aan, gelukkig maar, het werk is geliefd geworden en heeft bovendien een persoonlijke inhoud waarbij met name de virtuoze pedaalpartij opvalt. Let u ook op de typisch Amerikaanse introductie, alsof er een brassband speelt of het koper in het orkest. Enfin, nu ben ik al aan het toelichten, de rest bewaar ik voor het concert zelf. In Amerika noemt men een dergelijk concert een LECTURE-RECITAL.

Tussen de toccata's door klinken gemoedelijker en/of rustiger werken. Dat is ook een kwaliteit van het orgel dat er zoveel emoties, zoveel kleurschakeringen verklankt kunnen worden , tijdens het klaarzetten van de volgende registratie door de registrant, die tijdens dit concert een belangrijke rol heeft te vervullen, zal de concertgever mondeling toelichting geven over het te spelen werk en over de componist.
In de pauze is de concertgever ook aan te spreken;...doe dit gerust.

U wordt van harte uitgenodigd door de Monument- en Concertcommissie. Onder het genot van een drankje kunt u napraten over het concert in zaal "Concordia" waarbij ook de organist aanwezig zal zijn. De toegangsprijs is 8 euro.

Walcker-orgel Wildervank
Het orgel in Wildervank, gebouwd door de fa. Walcker in 1913, is zeer geschikt voor de zogenoemde romantische muziek van rond 1900. Het Walcker-orgel is voor Nederland, en zeker voor het noorden van Nederland, een uniek instrument waar u kunt beluisteren hoe de romantische muziek hoort te klinken. Het is dus alleszins de moeite waard om hiervoor naar Wildervank te komen.

Website: www.walckerwildervank.nl.

CV (Naar behoeven in te korten)
Willem van Twillert (1952), studeerde aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam bij Piet Kee (orgel) en Willem Brons (piano). In 1976 behaalde hij het praktijkdiploma Kerkmuziek en in 1978 het diploma Uitvoerend Musicus cum laude met de aantekening voor improvisatie bij de acte muziekonderwijs 'B' voor orgel. Een beurs gaf hem daarna gedurende drie jaar gelegenheid om zich te specialiseren in oude muziek bij onder anderen Gustav Leonhardt (orgel), Anneke Uittenbosch (clavecimbel) en Klaas Bolt (stijlimprovisatie). In 1976 was hij als eerste Nederlander finalist van het Franse concours Grand Prix de Chartres. Cursussen bij Daniel Roth, Ewald Kooiman, (literatuur) en Hans Haselböck, Zsigmond Szathmáry en Peter Planyavsky (improvisatie) hebben zijn orgelspel verder verdiept. Bestudering van het 18e eeuwse Duitse orgelrepertoire vormt een belangrijk aanknopingspunt voor zijn koraalbewerkingen, waarvan zowel bladmuziek als CD's in diverse series is uitgebracht Vanaf 1979 is Willem van Twillert organist voor drie samenwerkende kerken te Amersfoort (Johanneskerk). Vanaf 1982 is hij een regelmatige gast op orgelconcertpodia in binnen- en buitenland. Van zijn orgelspel zijn vele CD's en DVD's uitgebracht. De orgelliefhebbers kennen hem ook als één van de redacteuren (van 1986 tot 2006) voor het maandblad‚ de Orgelvriend'. Behalve orgeldocent aan de Stedelijke Muziekschool te Zwolle (1981 tot 1988) was hij van 1976 tot 2003 directeur/eigenaar van een particuliere muziekschool te Bunschoten. In 2003 werd hij als jurylid uitgenodigd door het Reformatorisch Dagblad en het orgelmaandblad de Orgelvriend bij de compositie-prijsvraag Wie componeert het mooiste voorspel, terwijl hij in 2000, 2004 en 2010 optrad als één van de juryleden voor de Stichting Groningen Orgelland ten behoeve van het Orgelconcours voor amateurorganisten. In 2004 gaf hij in opdracht van de stichting Musicians without Borders te Alkmaar aan het conservatorium van Sarajevo een mastercursus orgelspel. Tijdens het Hinsz Compositieconcours (Kampen 2005) werd zijn Toccata à la Chaconne bekroond met de publieksprijs en de tweede prijs van de jury. In 2006 speelde hij te Londen de buitenlandse premie van dit werk tijdens het Annual Festival of New Organ Music. Zijn Sequence voor Koor en Orgel won in 2007 de de ereprijs van de Poolse internationale componisten-competitie te Mikolów.

In 2008 werd zijn orgelwerk Par le Temps tijdens het Festival-du-Comminges in Frankrijk onderscheiden met de PRIX GASTON LITAIZE. Willem heeft al vele opnames in diverse stijlen en op verschillende orgels op YouTube gezet, waaronder een aantal van het Walcker-orgel in Wildervank.

Voor meer informatie: www.willemvantwillert.nl.