Regio

Plaatsing brug Winschoterdiep bij ZuidbroekVideo Marcel Klip

BRUG - In het kader van de verdubbeling van de N33 is op vrijdag 28 maart het nieuwe brugdek van de brug over het Winschoterdiep bij Zuidbroek geplaatst. Om 19:30 uur kwam het brugdek aanvaren op een ponton en werd het gereed gemaakt om op te hijsen. Twee kranen, een 500 tonner en 250 tonner van Mammoet, stonden boven op de aanbrug (het niet beweegbare deel van de brug) gereed om deze klus samen te klaren.

De weersomstandigheden waren gunstig. Harde wind, mist of stortregen hadden een belemmering kunnen vormen. Rond middernacht moet het brugdek gemonteerd zijn.

Werkzaamheden komend weekend
Op zaterdag worden de werkzaamheden vervolgd door de randzaken op het brugdek te monteren. Zaterdagavond worden de balansen, het contragewicht van de brug, geplaatst. Uiterlijk maandagmorgen om 6:00 uur is de plaatsing van de nieuwe brug gereed. De brug is dan nog niet werkzaam en zal open staan, omdat de aandrijving nog moet worden aangesloten.

Renovatie oude brug
Na een testperiode van twee weken gaat de nieuwe brug open en wordt het verkeer omgezet over de nieuwe brug. De oude brug wordt opgeknapt. De hedendaagse eisen zijn veel strenger en zwaarder dan in de jaren '60 toen de oude brug gebouwd is. De staalconstructie van de oude brug wordt verwijderd voor renovatie, zodat beide bruggen voldoen aan de eisen van deze tijd.

Verdubbeling N33 Assen - Zuidbroek
Rijkswaterstaat gaat, in samenwerking met de provincies Groningen en Drenthe en de omliggende gemeenten, de N33 tussen Assen en Zuidbroek verdubbelen. Dit gebeurt om de veiligheid en de doorstroming te verbeteren en de bereikbaarheid van de regio te vergroten.