Regio

Provincie lanceert zorgmonitor GroningenZicht op het Groninger Zorglandschap

ZORG - 39% Van de inwoners van Groningen vindt dat de toegankelijkheid van de ouderenzorg de afgelopen 5 jaar is verslechterd. Een kwart van de mensen beoordeelt deze toegankelijkheid als matig of slecht. Aan de andere kant beoordeelt 86% van de inwoners de toegankelijkheid van de medische zorg als goed tot zeer goed. Dit zijn enkele van de uitkomsten van de Zorgmonitor Groningen die vandaag gelanceerd werd door Marianne Besselink, gedeputeerde van de provincie Groningen. In de Zorgmonitor worden allerlei gegevens, trends en ontwikkelingen over de Groningse zorg samengebracht. Professionals en beleidsmakers kunnen zelf overzichten maken en vragen beantwoord krijgen. Ze kunnen daardoor beter inspelen op toekomstige ontwikkelingen.

De Zorgmonitor Groningen is een online database waarin allerlei gegevens zijn samengebracht over de zorg in Groningen. Bijvoorbeeld het aantal huisartsen en hun praktijkvorm; de gemiddelde afstand tot een zorgvorm, het gebruik van de langdurige ouderenzorg en de tevredenheid van inwoners over de bereikbaarheid van zorg. Sommige gegevens waren al beschikbaar via allerlei verschillende andere bronnen, maar worden nu in de zorgmonitor Groningen voor iedereen eenvoudig beschikbaar en toepasbaar gemaakt. Ook worden voortdurend actuele gegevens toegevoegd en wordt de Monitor voorzien van en meningen en ervaringen van inwoners van Groningen.

Naast de mogelijkheid voor beleidsmakers en professionals om zelf informatie uit de zorgmonitor te halen, zal ook twee keer per jaar een specifiek onderzoek in alle data uit de zorgmonitor gedaan worden. Deze eerste keer was dat de bereikbaarheid en toegankelijkheid van zorg. Andere onderwerpen die de komende 2 jaar op het programma staan zijn kwaliteit van zorg, informele zorg en de herinrichting van het Groninger zorglandschap.

De zorgmonitor Groningen wordt in opdracht van de provincie Groningen uitgevoerd door CMO Groningen en GGD Groningen. De zorgmonitor is te vinden op www.zorgmonitorgroningen.nl