Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationale Pannenkoekendag in Veendam een succes

Door op vrijdag, 28 maart, 2014 - 23:00


Meander Koppiusstraat

Tekst Bianca Kor
Foto's Bianca Kor, Henk Gibcus en Willem van der Werf

JAMMIE - Nationale Pannenkoekdag is vooral de dag dat basisscholen bakken voor ouderen. Duizenden leerlingen organiseren, met hulp van juffen, meesters, vaders en moeders, een pannenkoekfeest voor een oudereninstelling in de buurt. Onder het motto 'Bak mee voor ouderen!' worden opa's en oma's op deze manier elk jaar in het zonnetje gezet met zelfgebakken pannenkoeken.


Meander Koppiusstraat

Pannenkoekdag is al een eeuwenoude traditie. In Engeland, Ierland en Australië wordt al eeuwenlang Pannenkoekendag gevierd op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag. Aswoensdag is de eerste dag van de christelijke vastenperiode, wat vroeger betekende dat je 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten mocht eten. En omdat het zonde was om die ingrediënten weg te gooien, werden daar op die dag pannenkoeken van gebakken.


Meander Koppiusstraat

Op vrijdag 28 maart zijn er in Veendam pannenkoeken gebakken voor ouderen in de Breehorn door leerlingen van de Haimstee-school uit Veendam.


Breehorn

In de Veenkade werden er pannenkoeken gebakken door kinderen van groep 7 en 8 van christelijke basisschool Het Baken uit Westerlee.


Breehorn

Bij Meander aan de Koppiusstraat gingen kinderen van groep 5 en 8 van OJB de Ommewending uit Ommelanderwijk aan de slag. Tefal en Koopmans hebben alles gesponseerd zelfs de pannen en poedersuiker.


Veenkade

De bewoners van Huize St. Franciscus waren uitgenodigd op de Mgr. Bekkersschool. De leerlingen van de groepen 3 en 6 hadden pannenkoeken gebakken voor hun eigen opa's en oma's. De leerlingen van groep 4 hadden pannenkoeken gemaakt voor de bewoners van het tehuis. Dit betekende dat de ochtend goed georganiseerd moest worden.


Veenkade

De groepen 3 en 6 waren al om 08.30 uur aan de beurt om te bakken. Daarna volgde groep 4 om 10.30 uur. Voor deze gelegenheid hadden de ouders van de kinderen campingsetjes en andere materialen meegenomen om de pannenkoeken te bakken.


Huize St. Franciscus

Juf Hendrika Rispen van groep 4 vertelt: 'Deze ochtend wordt voor het vijfde jaar georganiseerd op deze school. De kinderen vinden deze ochtend spannend. Want wat zeg je tijdens het eten tegen een ouder iemand die je niet kent?' De kinderen en de ouderen genoten duidelijk van het eetfestijn. Zeker voor herhaling vatbaar!


Fotoalbum.