Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationale week op Winkler Prins

Door op woensdag, 26 maart, 2014 - 11:04

WINKLER PRINS - Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 april organiseert Winkler Prins voor de achtste keer een internationale week. Groepen leerlingen van zes buitenlandse scholen zijn te gast bij de Veendammer school en bij leerlingen thuis. Het gaat om jongeren uit Italië (Gavirate en Montalbano), Spanje (Palma de Mallorca), Frankrijk (Pontivy), Duitsland (Recklinghausen) en Letland (Riga).
In totaal komen circa 75 buitenlandse leerlingen samen met hun begeleiders naar Veendam. Vanuit Winkler Prins zijn leerlingen uit havo 4 en vwo 4 betrokken bij de internationale projecten. Onlangs waren de Veendammer leerlingen al te gast in een van bovengenoemde landen en werden ze gastvrij ontvangen bij de families in het betreffende land. De buitenlandse leerlingen verblijven nu in Nederlandse gastgezinnen en krijgen dus letterlijk een kijkje in de keuken van een andere cultuur.
De voertaal is de hele week Engels, al zal ook menig keer het ‘ciao, hallo, allô of ola' klinken. De uitwisselingen tussen de partnerschap scholen vinden plaats in het kader van Comeniusprojecten en worden deels gesubsidieerd door het Europees Platform.

Algemene doelstelling
Het doel is elkaars cultuur te ervaren. Dit gebeurt door het verblijf in het gastgezin, het volgen van lessen en workshops, enzovoort. De ervaringen uit de voorgaande zeven jaren hebben intussen geleerd dat een dergelijke uitwisseling in positieve invloed op de leerling heeft. Het is een ervaring voor de toekomst, waarin de professional op hbo en universiteit steeds meer binnen een Europese context zal gaan werken.

Programma
Alle gasten arriveren al op zaterdag of zondag in Veendam. De opening van de internationale week
is op maandag, 7 april om 09.00 uur in de kantine aan de Pinksterstraat 26. De gasten worden onder anderen welkom geheten door burgemeester Sipke Swierstra van Veendam. Daarna vinden allerlei kennismakings- en sportactiviteiten plaats en wordt Veendam verkend, met o.a. een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum. De collega`s van alle deelnemende scholen gaan `s avonds gezamenlijk koken in de keuken van het schoolgebouw.
De rest van de week staat bol van de activiteiten zoals excursies en workshops bij o.a. het waterschap, bezoek aan Groningen met beklimming van de Martinitoren, een dag naar Ameland, een dag Amsterdam (via de Afsluitdijk) inclusief een bezoek aan het Rijksmuseum.
De laatste dag zijn er vooral workshops en worden 's avonds tijdens de slotbijeenkomst de ervaringen van de afgelopen dagen met elkaar gedeeld via foto's, filmpjes, voordrachten en optredens. Ter afsluiting is er een gezamenlijke Potluck maaltijd waarbij elke deelnemer iets te eten meebrengt.

Derde klassen vwo en havo naar resp. Berlijn en Parijs en overige activiteiten
In dezelfde week gaan de derdeklassers van het vwo naar Berlijn en de derdeklassers havo naar Parijs. Een aantal andere klassen werken in die week aan diverse leerprojecten. De examenleerlingen gaan volop aan de slag met examentrainingen.