Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerlingen Winkler Prins naar het Grondwet Festival

Door op dinsdag, 25 maart, 2014 - 15:03


v.l.n.r. Tom Oud, Jasmijn Bouzoraa, Johan Arling, Lisa Hoekman, Lisa van der Velde, Annemarijn Tamminga, Huub Kuiper, Carmen Huttinga.

GRONDWET - Op zaterdag 29 maart 2014 vindt het Grondwet Festival plaats in Den Haag. Op die dag is het precies 200 jaar geleden dat de eerste versie van de Nederlandse Grondwet werd aangenomen en dit wordt uitgebreid gevierd.
Een van de onderdelen is het organiseren van een debatwedstrijd voor middelbare scholieren in het Stadhuis. Zes leerlingen van Winkler Prins Veendam vertegenwoordigen de provincie
Groningen. Het landelijke grondwetdebat vindt slechts een keer per vijftig jaar plaats. De hoofdprijs voor het winnende team bestaat uit tickets en verblijf voor het Nederlandse festival Concert at Sea in Zeeland! In totaal gaan 16 teams uit heel Nederland met elkaar in debat.
Stellingen

De Veendammer leerlingen bereiden zich intussen onder leiding van (oud)docent Tom Oud voor op de voorgelegde stellingen, t.w.:

  • Jongeren moeten een maatschappelijke dienstplicht vervullen.
  • Naast grondrechten dienen er ook grondplichten te worden opgenomen in de grondwet.
  • Het verkiezen van volksvertegenwoordigers door loting is een goed idee.
  • Kwetsende uitspraken via social media moeten strenger worden bestraft.
  • Om een evenwichtige leeftijdsverdeling in de Tweede Kamer te krijgen, moeten partijen worden verplicht een quotum aan jongeren op hun lijsten te zetten.
  • Sociale grondrechten in de grondwet dienen te worden geschrapt.
  • Iedere Nederlander moet de grondwet via internet ondertekenen bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd.

Goed voorbereid
De WP-ers zijn ingedeeld in het middagprogramma. De groep bestaat uit de volgende leerlingen:
Jasmijn Bouzoraa, Lisa Hoekman, Carmen Huttinga, Johan Arling en Huub Kuiper uit vwo 6 en AnnemarijnTamminga en Lisa van der Velde (reserve) uit vwo 5. De groep wordt begeleid door docent Tom Oud en PR-medewerker Mia van Selling.

Genoemde leerlingen hebben allen een flinke dosis ervaring opgedaan in het debatteren tijdens de provinciale voorrondes van ‘Op weg naar het Lagerhuis' waar Winkler Prins de tweede prijs behaalde. Enkele deelnemers maakten ook deel uit van de Jeugdgemeenteraad Veendam. Op 5 mei treedt het team aan voor een debat op het bevrijdingsfestival in Groningen.

De groep vertrekt zaterdag in alle vroegte naar Den Haag. Om 16.00 uur nemen de vier beste teams in de finaleronde het tegen elkaar op. Om 17.00 uur is bekend welk team het debattfestival heeft gewonnen. De WP-ers gaan in ieder geval vol vertrouwen en goed voorbereid naar het festival, waarbij het meedoen als vertegenwoordiger van de provincie Groningen al een prijs op zich is. Dat Koning Willem-Alexander ook nog komt luisteren is natuurlijk mooi mee genomen.