Overslaan en naar de inhoud gaan

N33 voor bouwvak klaar door snelle en intensieve aanpak

Door op zondag, 23 maart, 2014 - 21:00

Extra versnelling werkzaamheden N33 Assen - Zuidbroek

N33 - Door een extra versnelling van de werkzaamheden aan de N33 tussen Assen en Zuidbroek kan het verkeer al voor de bouwvak over de verdubbelde N33 rijden. Hiervoor is het nodig om in mei twee keer een deel van de N33 voor negen dagen af te sluiten. Dit levert voor een korte periode extra hinder op voor weggebruikers, maar zorgt ervoor dat de verdubbelde, veilige N33 bijna een jaar eerder open is dan oorspronkelijk gepland.

De winst zit zowel in tijd als in kwaliteit. Door de negendaagse afsluitingen kan de laatste geluidsdempende asfaltlaag (ZOAB) in één keer naadloos worden aangebracht. Hierdoor wordt de levensduur van het asfalt verlengd. Bovendien is de productie en het aanbrengen van het asfalt op deze manier veel efficiënter te organiseren en kan er beter ingespeeld worden op slecht weer. De negendaagse afsluitingen hebben ook als voordeel dat er minder weekendafsluitingen nodig zijn en dat het werk minder overlapt met wegwerkzaamheden van andere overheden in de regio.

Negendaagse afsluiting Gieten - Assen (één richting)
Van vrijdag 2 mei 19:00 uur tot maandag 12 mei 6:00 uur wordt er gewerkt op het wegdeel Assen - Gieten. Tijdens de twee weekenden is de N33 afgesloten in beide richtingen. Op werkdagen is de N33 eenzijdig afgesloten van Gieten naar Assen. Verkeer kan dus doordeweeks wel van Assen naar Gieten en ook van en naar de A28 vanuit Assen. Het is niet mogelijk om het verkeer in beide richtingen op één rijbaan te laten rijden in verband met de toe- en afritten en de nieuwe belijning op de weg, die is ingericht op de eindsituatie. Op 5 mei is de knoop Assen richting Groningen wel open voor verkeer in verband met het Bevrijdingsfestival.

Negendaagse afsluiting Gieten - Veendam
Van vrijdag 16 mei 19:00 uur tot maandag 26 mei 6:00 uur wordt er gewerkt op het wegdeel tussen de N34 Gieten en de N366 Veendam. Gedurende deze periode is dit wegdeel in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer.

Maatregelen tegen sluipverkeer
Het verkeer wordt via de omleidingsroutes over de hoofdwegen geleid, maar op doordeweekse dagen ziet het verkeerspatroon er anders uit dan in het weekend. Dit is onderzocht met een verkeerssimulatie. Daarom worden er aanvullende omleidingsroutes ingesteld, zodat het verkeer al ver in de regio wordt omgeleid. In overleg met de gemeenten worden er verkeersregelaars ingezet op cruciale punten. De K.J. de Vriezestraat en de Poststraat in Wildervank worden afgesloten om ongewenst sluipverkeer tegen te gaan.

Voorzorgsmaatregelen
Er worden extra voorzorgsmaatregelen genomen voor professioneel transport, busdiensten en schoolroutes. Denk hierbij aan heldere communicatie vooraf en de inzet van verkeersregelaars. Er is ook aandacht voor de eindexamenkandidaten. Qbuzz informeert hen op de scholen over de gewijzigde dienstregelingen.

Werkzaamheden Veendam - Zuidbroek
Op het wegdeel Veendam - Zuidbroek vindt geen doordeweekse afsluiting plaats vanwege de grote hoeveelheid verkeer en de mogelijkheid op ongewenst sluipverkeer. Voor deze werkzaamheden is nog een aantal weekendafsluitingen gepland. In maart/april wordt het verkeer hier overgezet naar de nieuwe rijbaan, zodat de oude rijbaan kan worden gerenoveerd. In juni/juli wordt de laatste deklaag asfalt aangebracht tussen Veendam en de A7 en de A7 naar Noordbroek.