Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra aandacht voor schoolverlaters rond Dag van de Leerplicht

Door op vrijdag, 21 maart, 2014 - 11:00

Lenteactie benadert jongeren zonder startkwalificatie

LEERPLICHT - Jongeren die het afgelopen half jaar zijn uitgeschreven door hun school en nog geen startkwalificatie hebben behaald, kunnen deze week een telefoontje verwachten. De RMC-trajectbegeleiders benaderen de jongeren samen met de medewerkers van de vier grote mbo's: Noorderpoort, Alfa-college, Menso Alting en AOC Terra. Deze extra actie doen ze in de week waarin ook de Dag van de Leerplicht valt (donderdag 20 maart). Doel van de Lenteactie is om jongeren te bewegen zich voor 1 april weer aan te melden bij een onderwijsinstelling. Zodat ze hun startkwalificatie halen waarmee ze meer kans op een baan hebben.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het voorkomen van vroegtijdige schooluitval. Deze actie wordt uitgevoerd door vier RMC-Regio's, namelijk: Centraal en Westelijk Groningen, Noord-Groningen, Oost-Groningen, Noord-Midden Drenthe samen met de vier grote mbo-instellingen. Op iedere schoollocatie gaat de RMC-trajectbegeleider (Regionaal Meld- en Coƶrdinatiepunt) samen met medewerkers van de school deze jongeren bellen. Het RMC heeft een wettelijke taak om te zorgen dat jongeren een startkwalificatie halen of om ze een passend traject te bieden.

Contact zoeken
Afhankelijk van de beschikbare gegevens wordt de jongere of ouder/verzorger telefonisch, via sms, WhatsApp of per mail benaderd en gevraagd om zich in te schrijven voor een opleiding om een startkwalificatie te halen. Twee keer proberen de medewerkers contact te leggen met de jongere of hun ouder/verzorger. Als deze niet te bereiken zijn, geven ze dit aan de woongemeente door. Vervolgens gaat de RMC-medewerker van de woongemeente bij de jongere op huisbezoek.

Oorzaken
Veel jongeren zeggen toe aan een opleiding te beginnen maar komen niet opdagen. Dit kan liggen aan een verkeerde opleidingskeuze, soms kunnen ze geen Beroeps begeleidende Leerweg- baan vinden of gaan ze door met hun vakantiewerk of bijbaan in plaats van een opleiding. Ook hebben jongeren soms te maken met heel veel problemen waardoor naar school gaan soms niet haalbaar is.