112

Brandweer Veendam twaalfde bij Landelijke wedstrijdenAfgelopen zaterdag heeft de wedstrijdploeg van de brandweer Veendam deelgenomen aan de landelijke finale te Amerongen.

Het scenario zag er als volgt uit.
De melding was als volgt: Een brandmelding bij een voormalige eiersorteerbedrijf in Amerongen.
Ter plaatse wordt de ploeg aangesproken door een informant die zegt dat er eigenlijk niets aan de hand was en vraagt vervolgens wat de brandweer daar ter plekke doet. Plots ziet de ploeg een andere informant het gebouw ingaan die vervolgens een auto pakt en wegrijd. Bij het wegrijden van het busje werd door de ploeg geconstateerd dat er hennep achter in de bestelbus lag. Dit was er dus aan de hand. Een illegale hennepkwekerij.

Bij de verkenning bleek dat er illegaal stroom werd afgetapt en de nutsbedrijven werden door de bevelvoerder opgeroepen om de stroom af te sluiten zodat de brandweer de brandbestrijding kon uitvoeren. De aanvalsploeg ging vervolgens binnen op verkenning uit en vond er een slachttoffer bij een brandhaard. Nadat het slachtoffer was overgeleverd bij de ambulance werd er weer naar binnen gegaan om de brand te lijf te gaan. De stroom was inmiddels uitgeschakeld maar nu bleek er ook nog een gasbrand te zijn. De waterploeg heeft de gasflessen dichtgedraaid en daarna kon de aanvalsploeg de brand daadwerkelijk te lijf gaan en de eerste straal werd ingezet. De waterploeg ging vervolgens op verdere verkenning uit en beneden werd niets verdachts meer aangetroffen. Door het eerste slachtoffer werd, bij overdracht aan het ambulancepersoneel, aangegeven dat er nog een slachtoffer in het pand aanwezig was. De waterploeg moest dus op zoek naar het 2e slachtoffer. Deze bleek op de eerste etage te zitten. Deze etage kon worden bereikt middels een houten trap. Deze mag door de brandweer niet worden gebruikt en de waterploeg moest de ladder van de brandweerauto halen om vervolgens het slachtoffer van de eerste verdieping te kunnen halen. Dit is vervolgens ook gebeurd en ook dit slachtoffer is naar de ambulance gebracht. Toen kreeg de bevelvoerder te horen dat de tijd erop zat en het einde oefening was.

Hiermee was de brand niet geblust en het pand niet overgedragen aan de eigenaar. Dit heeft er toe geleid dat de wedstrijdploeg 12e is geworden bij de landelijke wedstrijd.

De wedstrijdploeg bestaat uit de volgende personen:
Bevelvoerder: Wiebe de Vries, Aanvalsploeg: Marcel Oldenburger, Marcel Velt, Waterploeg: Harrie Bos, Dedmon Sterenborg, Pompbediener: Stefan Hollemans.

Hiermee heeft de brandweer Veendam een geweldige prestatie neergezet om aan de landelijke wedstrijd deel te nemen in het jaar 2006. 15 jaar geleden was de laatste keer dat Veendam aan een landelijke finale heeft deelgenomen.

Tekst;
Wiebe de Vries bevelvoerder wedstrijdploeg

foto's
Kor Meijer brandweer Veendam


Klik op de foto voor vergroting.