Oud Veendam

Noord, deel 1



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Vorige week op familiebezoek in Noord. Wat opvalt is dat grote delen van de wijk Noord weer ingevuld zijn na de ingrijpende reconstructie. De wijk Plan Noord was de laatste uitbreiding die plaatsvond in het gebied binnen de voormalige kanalen. Direct na de Tweede Wereldoorlog wordt in 1947 een begin gemaakt met één van de grootste uitbreidingen van Veendam tot dan toe, de wijk Plan Noord.

Er was direct na beëindigen van de oorlog een grote behoefte aan nieuwe woningen. Het was in die tijd zeer moeilijk om een woning te bemachtigen en met de bestaande woningbouw was het ook al niet denderend gesteld. Veel gezinnen woonden in te kleine woningen of in kleine achterkamertjes zonder enige luxe. Het gebied waarin de woonwijk moet verrijzen is tot dan in gebruik als landbouwgrond.

Dwars door het gebied dat begrensd wordt door de het Beneden Westerdiep, de Jacob Bruggemalaan, het Beneden Oosterdiep en het Beneden Dwarsdiep loopt het oude veenriviertje de Oude AE. Langs het riviertje vinden we voornamelijk weilanden terwijl we aan de randen van het gebied voornamelijk akkerbouw vinden. In het noordelijke deel vinden we de kwekerijen van Kloosterhuis en van der Laan.

Met de bouw van de wijk wordt in de noordwestelijke hoek begonnen. Dit zijn de Topstraat, Vredenrustlaan, de Minervastraat, en de Somerlustweg. De eerste drie worden parallel aan elkaar in zuidelijke richting gebouwd aan het eind begrenst door de Meezenbroekstraat. Wordt de wijk Plan Zuid nog gekenmerkt door verscheidenheid aan bouwstijlen, in de wijk Plan Noord wordt vooral seriematig gebouwd.

Om de gronden bouwrijp te maken wordt geel zand uit de polder aan de overzijde van het Beneden Westerdiep gehaald. Dit geschiedde dmv. een smalspoorlijntje waarover een locomotiefje met kipkarretjes. Onder druk van de woningnood en heersende werkloosheid wordt de druk om door te bouwen aan de nieuwe wijk steeds groter. Begin jaren vijftig komt de bouw in een stroomversnelling en wordt begonnen met de bouw van woningen in de hoek Dr. Kuiperstraat, Irenestraat, Margrietstraat, Marijkestraat en Brongersstraat.

Om dit deel van de wijk te ontsluiten wordt tevens de F.J. de Zeestraat aangelegd. Aan de noordzijde wordt de Vredenrustlaan via een brug aangesloten op de Middenweg. Langzaam maar zeker schoof de woonwijk in oostelijke richting op. Midden door het gebied loopt het riviertje de Oude AE. Net als in Plan Zuid werd ook hier het riviertje vergraven tot vijverpartijen met brede groenstroken. De wijk werd visueel gescheiden door deze vijverpartijen en door de aanleg van de Brink.

Volgende weer verder