Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente stopt met ophalen klein chemisch afval

Door op donderdag, 13 maart, 2014 - 20:36

AFVAL - De gemeente Veendam stopt met het huis aan huis ophalen van klein chemisch afval (kca). Uit onderzoek is gebleken dat slechts 20% van het ingezamelde kca door middel van de inzamelroutes wordt opgehaald. De rest komt binnen via het milieuservicepunt aan de Meihuizenweg op het Sita-terrein in Wildervank. De kosten van het huis aan huis ophalen van kca staan niet in verhouding tot de totale inzameling en daarom heeft de gemeente besloten met deze dienstverlening te stoppen.

Dure service
In de gemeente Veendam werden jaarlijks drie keer negen inzamelroutes voor klein chemisch afval (kca) gereden. Kca is huishoudelijk afval waarin chemische stoffen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Ieder huishouden heeft van de gemeente een rode chemobox gekregen, om hierin het kca veilig te verzamelen. Inwoners konden hun kca in de rode chemobox aan huis laten ophalen door de chemokar. Tijdens een inzamelronde stond de chemokar ook op diverse plaatsen een tijdje stil, zodat inwoners hun chemisch afval aan de chauffeur konden afgeven. De inzamelroutes en data werden op een aparte kalender vermeld. In de praktijk werd van deze dure service weinig gebruik gemaakt.

Inzameling kca gaat wel door!
De gemeente stopt echter niet met het inzamelen van kca-afval. U kunt uw klein chemisch huishoudelijk afval naar het Milieuservicepunt in Wildervank brengen. Tevens kunt u lege batterijen bij elke winkel of supermarkt die batterijen of producten met batterijen verkoopt, inleveren. Hiervoor hebben zij een inzamelton of -box staan. Restanten van medicijnen en injectienaalden kunt u bij uw apotheek inleveren en apparatuur die chemische stoffen bevat kunt u inleveren bij winkels waar u een nieuw dergelijk apparaat koopt.
Blijf daarom uw klein chemisch afval in de rode chemobox verzamelen en gooi het niet bij het overige restafval in uw grijze container. Door het klein chemisch afval apart aan te leveren, kan dit afval goed verwerkt worden tot nieuwe grondstoffen. Hierdoor dalen de inzamel- en verwerkingskosten van het afval in Veendam, wat uiteindelijk ten goede komt aan een lagere afvalstoffenheffing.